Здраве и красота

Кои храни в празничното меню могат да намалят риска от сърдечни проблеми?

Сгответе риба

18.12.2017г. / 16 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Печено месо, сосове, мезета, апетитни предястия, любимите ни напитки и за завършек на празничния обяд или вечеря – десерт.

Знаете ли, че според изследвания, не малка част от сърдечните атаки се случват по време на празници? Това се дължи не само на емоциите, които посрещаме, но и на начина ни на хранене.

Въпреки че е важно как се храним през останалата част от годината, не бива да забравяме и за празничното меню, което също трябва да включва здравословни храни. Кои от тях е добре да включите във вашите празнични ястия, за да намалите риска от сърдечни проблеми, вижте в следващите редове.

Спанак

Оставете зелените салати за пролетното хапване и заложете на спанака. Този вкусен и така полезен зеленчук, спомага за понижаване на кръвното налягане, благодарение на високото си съдържание на магнезий. Регулирайки кръвното, сърдечният ви мускул ще работи по-лесно.

5 форми на корема – какво означават?

Нахут

Независимо дали ще хапнете нахут под формата на хумус, ще го добавите в супи, ястия, салати, трябва да знаете, че той е богат на фибри и не съдържа холестерол. Консумацията му по време на празничното хапване и не само, може да намали риска от сърдечни проблеми. В допълнение нахутът съдържа желязо, витамини С, Е и А.

Сливи

През есенно-зимните месеци може да хапваме сушени сливи и да се радваме на добро здраве. Тези плодове често намират място в празничните ястия. Богати са на калий, който понижава кръвното налягане, а консумацията им може да помогне за елиминирането на лошия холестерол, който уврежда сърдечносъдовата система. Затова ги добавете към вашите салати, ястия, ошав или ги хапвайте просто така.

Риба

Въпреки че на коледните и новогодишни празници приготвяме по-тежки меса, опитайте се в някои от дните да ги замените с печена риба. Скумрията е чудесна риба, чиято честа консумация може да намали риска от сърдечни проблеми, тъй като е богата на омега-3 и селен. Същото важи и за сардините, които може да добавите към сосове или салати.

Свързани статии

Орехи

За благоденствие на празничната трапеза трябва да сложим ядки. Независимо дали са сурови или печени (но без сол), орехите са здравословна храна, която може да сервирате като мезе, да замените малките закуски с тях, да гарнирате салати. Съдържат омега – 3 мастни кисели, които се грижат за здравето на сърцето.

Какао

Чаша топло какао след вечеря ще ви осигури добри количества антиоксиданти. За да бъде вашата напитка здравословна я пригответе с хубаво прясно мляко, задължително натурално какао и подсладете с малко мед. По желание може да добавите и канела. Натуралното какао е богато на антиоксиданти, магнезий, калий, калций, витамини.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати