Здраве и красота

Тамаринд – какви ползи носи на здравето

8 здравословни свойства на екзотичния плод

09.01.2018г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тамаринд е вкусен, едновременно сладък и кисел плод. Наричат го индийска фурма. Смята се, че води произхода си от Централна и Източна Африка, както и остров Мадагаскар. Някои изследователи предполагат, че дървото тамаринд е пренесено в Африка от Индия.

Днес отглеждането му е разпространено в почти всички тропически райони на земята.

Растението е буйно с вечнозелени листа. Плодовете се развиват в шушулки. Могат да се консумират сурови, добавени към десерти, сушени или стрити под формата на подправка за поръсване. Често се добавя към конфитюри и сладка, произведени в екзотичните страни.

Тамаринд има невероятни ползи за здравето.

Какви хранителни вещества съдържа тамариндът?

Сред ценните компоненти в състава на тамаринда са витамините С, Е и В, както и минералите калций, желязо, фосфор, калий, манган, фибри. Тамаринд е много богат на антиоксиданти, което го прави перфектен в борбата с възпаленията и образуването на туморни клетки.

Кои са най-важните ползи за здравето от тамаринд?

Подобрява храносмилането

Тамаринд има слабително действие и облекчава запека. Съдържа огромно количество фибри, които регулират обмяната на веществата, стимулират перисталтиката на червата и ги освобождават от токсините.

Фибрите в тамаринда имат свойството да допринасят за редуцирането на натрупаната мастна тъкан в коремната област.

За здраво сърце

Тамариндът има свойството да понижава холестерола, което помага на работата на сърцето. Кръвоносните съдове остават чисти и предпазени от натрупване на плаки, причинени от високия лош холестерол.

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

Подобрява кръвообращението

Тъй като тамариндът е много добър източник на желязо, той подобрява не само циркулацията на кръвта, но и доставянето на кислород и хранителни вещества, благодарение на него. Полезен е за хора с анемия, както и за страдащи от слабост, умора, главоболия, когнитивни разстройства, стомашни проблеми.

Подобрява функцията на нервната система

Витамините от група В отговарят за нервната система. Те подобряват нейната функция и проводимостта на нервите. Тамаринд е много богат на витамини В. Те помагат още за развитието на мускулите, поддържат рефлексите и повишават енергийните нива.

Помага в отслабването

Едно от активните съединения в тамаринд е хидроксицитринова киселина. Според изследванията, тя се свързва с редукцията на мастна тъкан, тъй като потиска ензимите, отговорни за складирането на мазнини в тялото.

5 здравословни ползи от консумацията на фибри

Свързани статии

Контролира диабета

Наред с потискането на трупането на мазнини, тамаринд има още едно инхибиращо свойство – той потиска ензима алфа-амилаза, който пречи на усвояването на въглехидратите. Така рисковете да се отключи диабет се намаляват значително.

Противовъзпалително действие

Антиоксидантите в тамаринда потискат възпаленията и се борят със свободните радикали. Това свойство помага при негнойни възпаления, артрит, ревматоидни състояния, подагра, чревни възпаления.

Повишава имунитета

Голямото количество витамин С и антиоксиданти в тамаринда повишават имунните защити и се борят успешно с вируси, бактерии, гъбички и други микроби, атакуващи организма.

Коментирай