Здраве и красота

Ценни съвети как да се предпазим от грип и простуда

6 препоръки как да избегнем болестите през зимата

02.01.2018г. / 08 23ч.
Мария Дуковска
Ценни съвети как да се предпазим от грип и простуда

През зимния сезон рискът да се разболеем от грип и простуда е много по-голям в сравнение с другите сезони. За да се предпазим от неприятните болести е важно да спазваме няколко препоръки за здравословен начин на живот. Запознайте се с 6 от тях.

1. Спете повече

Според една стара максима „Сънят е най-хранителното блюдо от пиршеството на живота“. Тази поговорка е особено актуална по време на грипна епидемия, когато тялото ни е атакувано от над 200 различни вируса. „Изследванията показват, че недостигът на сън може да отслаби имунната система и да намали способността ѝ да защитава тялото от атакуващите го патогени, включително вирусите на простуда и грип“, обяснява проф. Диана Попова, специалист ушно-носно-гърлени болести в ИСУЛ и председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология. Тя цитира проучване от 2009 година, в което се доказа, че хора, които спят по-малко от 7 часа на нощ са 3 пъти по-склонни да се разболеят от простуда от тези, които спят повече от 8 часа. Също така е доказано, че над осемчасовият сън води до подобрено здраве.

2. Намаляване на стреса

Изглежда простудните заболявания често ни повалят когато сме под стрес. Кортизолът – един от хормоните на стреса – обикновено е повишен при хора, които страдат от хроничен стрес. „Кортизолът частично работи като временно забавя имунния отговор, за да може през това време да освободи енергия. Тази енергия се използва от организма, за да се справи със заплахите“, допълва проф. Попова.

Изследователи от САЩ са изследвали 276 здрави жени и мъже, изложени на риновирус. Тези, които са страдали от стрес били изложени на двойно по-голям риск да се разболеят от простуда. При направените кръвни проби се открива, че типичната връзка между кортизола и възпалението изглежда е нарушена при хора, които са подложени на стрес. Това показва, че в действителност стресът потиска отговора на организма към кортизол и повишава риска от простудни заболявания.

3. Бъдете по-внимателни, когато имате деца

Малките деца се разболяват много по-често от възрастните от простудни заболявания. Родителите и другите възрастни, които са в непрекъснат контакт с деца, са изложени на по-висок риск от вирусна инфекция. Затова те трябва да бъдат още по-внимателни.

4. Мийте ръцете си често

Въпреки че е прието, че заразяването с респираторни вируси (характерни за зимния период) става основно по въздушно-капков път, не пренебрегвайте и миенето на ръцете. При това колкото по-често, толкова по-добре. Когато около нас има болни хора, кихайки и кашляйки, те отделят секрети, в които се съдържат вируси. Вирусите се полепват по повърхностите наоколо и остават там най-малко 2-3 часа. Затова, ако например в градския транспорт, около вас има някой, който киха или кашля, не забравяйте да измиете или поне да дезинфекцирате ръцете си с мокра кърпичка на спиртна основа, веднага след като слезете от превозното средство. Това се отнася и за хора, които се грижат за болен от грип или простуда вкъщи. Изследванията показват, че миенето на ръцете може да намали разпространението на простудни заболявания в дома и семейството.

5. Проветрявайте помещенията

Колкото и да е студено и неприятно времето навън, не забравяйте да проветрявате дома си всеки ден, а дори и по няколко пъти. Това е особено важно, ако се грижите за болен у дома. След редовното миене на ръцете, чистият въздух е сред най-добрите средства за предпазване от простуда и грип. Освен това през зимните месеци не пропускайте да овлажнявате въздуха. Купичка вода или мокра кърпа върху радиатора биха свършили чудесна работа.

6. Не чакайте грипът и простудата да ви надвият

Ако въпреки всички предпазни мерки, все пак усетите неразположение, болки в тялото, запушен нос, кашлица, вземете мерки веднага. Най-добре под формата на някой комбиниран продукт, като например ВИКС АнтиГрип Комплекс – топлата напитка, която ефективно облекчава симптомите на простуда и грип, включително кашлица. Освен Парацетамол, Викс АнтиГрип Комплекс съдържа фенилефринов хидрохлорид (за отпушване на носа) и гвайфенезин, който улеснява отделянето на бронхиалния секрет при влажна кашлица. ВИКС АнтиГрип Комплекс подпомага прочистването на дихателните пътища.

Коментирай