Здраве и красота

Сок от кисело зеле – при чревни проблеми и за здрави кости

Помага и при махмурлук

21.01.2018г. / 06 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

С настъпването на есента, по традиция слагаме кисело зеле. То е част от нашата кухня, кулинарна история и обичаме да го хапваме приготвено по различни начини. Освен киселото зеле в рецептите често добавяме и зелевия сок, получен от неговата ферментация.

За някои това е лек при махмурлук, но оказва се зелевият сок има редица ползи за здравето, когато се консумира в умерени количества. Вижте някои от тях.

Подобрява храносмилането

Сокът от кисело зеле, поради процеса на ферментация, е богат на натурална млечна киселина, която потиска растежа на нежеланите чревни бактерии и насърчава растежа на добрите. Това прави сока от кисело зеле отличен избор за лечение на лениви черва и лошо храносмилане.

10 неща, които повишават риска от рак

Пиенето на зелев сок не само благоприятства храносмилателния процес, но и действа като слабително средство, което помага при запек. Чрез регулиране на храносмилателната и отделителната система, може да се предотвратят сериозни състояния, като стомашни язви и дори рак на дебелото черво.

Силна имунна система

За да поддържаме добър имунитет обикновено пием витамини, хапваме повече плодове, пием пресен портокалов сок, защото знаем, че се нуждаем от витамин С. Сокът от кисело зеле също съдържа витамин С.

Един от най-важните елементи на имунната система, стимулиращ производството на бели кръвни клетки и увеличаващ клетъчната регенерация, може да бъде лесно набавен чрез зелевия сок. Витаминът играе и ключова роля в образуването на колаген, основен компонент за почти всяка част от тялото ни, включително органи, кръвоносни съдове, кожа, косми, мускули и кости.

Намалява риска от рак

Наличието на антиоксидантни съединения в киселото зеле и зелевия сок, спомага за елиминирането на свободните радикали, за които се смята, че са една от основните причини за образуването на ракови клетки.

Свързани статии

За силни кости

Широката гама от минерали, открити в сока от кисело зеле, го прави идеален за изграждане на здрави кости и предотвратяване на остеопорозата. Високото ниво на витамин К е важно за поддържане на целостта и здравината на костите, тъй като витамин К произвежда протеини, които регулират минерализацията на костите.

Внимание! Въпреки всички тези ползи за здравето, зелевият сок е с високо съдържание на натрий, което може да изложи на риск хората страдащи от сърдечни и бъбречни заболявания.
Ето защо разреждайте сока с вода, а преди да го консумирате се консултирайте с вашия лекар дали е безопасно за здравето ви, колко често и в какви количества.

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
.... ( преди 6 години )
i da iskam ne triabva da go pia tova ne6to . tur6iite sa mi zabraneni. samo priasno moga.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати