Здраве и красота

Как да разберете дали губите мазнини или излишни течности?

Следете теглото си един път седмично

25.01.2018г. / 06 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на излишните килограми и като цяло преминаването към по-здравословен начин на живот започва в главата. Нашата мисъл е тази, която ни дава нужната мотивация да започнем да спортуваме и да се храним разумно.

Когато процесът към промяната се задейства, силно се вълнуваме колко бързо ще загубим излишните килограми.

Мотивираме се, когато видим, че сме загубили няколко грама или килограма, но дали в действителност това е излишно тегло или вода?

Ето как да разберете дали губите мазнини или излишни течности.

Измервайте килограмите коректно

Количеството на водата в тялото има тенденция да се колебае. Ако в началото на деня се претеглите и установите, че сте загубили известно тегло, най-вероятно през нощта сте елиминирали излишни течности.

Реално тегло няма как да бъде загубено за една нощ, но е напълно възможно тялото ви да елиминира до няколко кг вода. За да сте сигурни, че губите телесно тегло, опитайте се да следите килограмите си един път седмично, а не всяка сутрин.

Така ще получите по-ясна представа за килограмите си, тъй като загубата на вода може да бъде измамна и да предположите, че сте изгубили известно количество мазнини. Истинската загуба на тегло е по-стабилна. Следете килограмите на кантар по възможност преди да закусите.

Как се променя метаболизмът с годините?

Чувствате се по-енергични

Когато губим излишни килограми, ние се усещаме по-енергични. Ако наистина губите телесно тегло, а не вода, ще почувствате повишаване на енергийните ви нива, както и промяна в продължителността на този прилив на енергия.

Тъй като водното тегло е само колебание на водата в тялото ви, а не на мазнини, няма да почувствате значителна промяна в енергийните си нива. Когато истинската загуба на тегло започне да се случва, определено ще се почувствате по-енергични.

Чувствате се по-силни

Променливото тегло на водата няма да окаже влияние и върху способността ви да изпълнявате физически натоварвания. След като започнете да губите истинско тегло, ще откриете, че сте в състояние да ходите продължително време, да се движите по-добре, тренировките ви стават по-леки, продължителни.

Енергията идва по всякакъв начин и след като започнете наистина да редуцирате теглото си, ще откриете силата, която най-малко сте очаквали. Ще ви бъде по-лесно да се справяте със задачи, които са изисквали от вас повече усилия.

Свързани статии

Дрехите ви са по-големи

Тъй като теглото на водата има тенденция да се колебае, няма да забележите, ако дрехите ви са малко по-разхлабени от нормалното, защото теглото на водата няма да повлияе на това как се побирате в тях.

Но когато започне истинското слабеене, ще го забележите по дрехите си. Ще намалите размерите, а това е най-добрият индикатор, че тялото ви се разделя с излишните килограми.

Проследяването на прогреса в загуба на тегло може да бъде както разочароващо, така и вълнуващо, но не бива да ви отказва в постигането на вашата цел.

Коментирай