Здраве и красота

Защо упражненията без диета не дават резултат?

Едното не може без другото

02.02.2018г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си ям каквото си искам, но да слабея, правейки упражнения. Звучи прекрасно и на пръв поглед логично, но не е така.

Мислите, че ако се движите или вдигате гирички всеки ден ще можете да си похапвате от любимите шоколадови десерти, тестени вкуснотии и пържени картофки? Лъжете се.

Прекалено хубаво е, за да е истина. Не и ако имате склонност към напълняване или друга метаболитна особеност, която ви пречи да се храните с любимите си храни, но да сте слаби.

Храни и упражнения за плосък корем

В началото на 20-те ви години това може и да е вършело работа, но с напредване на възрастта метаболизмът се променя. Ето защо упражненията и движението не са единственият фактор, който ще ви помогне да отслабнете. Балансираната диета е в основата.

За да бъде полезна и ползотворна тренировката ви, трябва да съобразявате хранителния прием, колкото и да не ви се нрави това.

Фокусирайте се върху богатите на хранителни вещества храни

Няма значение дали сте джогинг маниак, влюбен в аеробиката или любител на упражненията с тежести. Трябва да внимавате какво точно ядете. Избирането на богати на естествени хранителни вещества храни е от съществено значение. Всички преработени и готови продукти трябва да останат в миналото. Така ще сте не само слаби, но и здрави.

Богатите на хранителни вещества храни са с високо съдържание на витамини и минерали, но като цяло са с по-ниско съдържание на калории, отколкото техните преработени двойници. Съсредоточете се върху включването на повече растителни храни в диетата си.

Топ 10 съвета за отслабване, различни от диета

Свързани статии

Спазвайте правилото 80/ 20

Това правило означава да отдадете 80% от значението на храната в отслабването и 20% на упражненията. Би било страхотно да можем да се храним с каквото си искаме, стига да тренираме или да се движим повече, но не е достатъчно. Нищо не може да компенсира свръхприема на калории.

Упражнения срещу диета

След всичко изговорено дотук, вероятно ще си кажете, че тогава няма смисъл да се хабите с тренировки, след като храната е от първостепенно значение. Защо да не си лежите, да си хрупате стрък целина и да гледате телевизия?

Отговорът е прост. Защото упражненията изграждат мускулите и подобряват костната плътност, докато здравословното хранене осигурява правилните хранителни вещества. Така балансът в организма ще е пълен.

Коментирай