Здраве и красота

Масло от мента за съживяване на косата и кожата през зимата

5 начина да го използваме

19.01.2018г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ментата е много полезна билка в много отношения. Тя помага и в грижата за косата и кожата, особено в студените месеци, през които изложените на атмосферните условия части на тялото се нуждаят от подкрепа.

Етеричното масло от мента има много мощни антибактериални свойства. То подпомага регенерацията на клетките, овлажнява, потиска възпалението, подхранва.

Етерично масло от кипарис и невероятните му ползи

Ментовото масло е едно от малкото етерични масла, които имат многобройни употреби в живота, красотата и домакинството.

Как да го използвате, за да подхраните и заздравите косата и кожата през зимата?

1. За успокояване на сухи, напукани устни.

Ментовото масло може да направи чудеса с устните. Смесете 3 супени лъжици какаово масло, 2 супени лъжици кокосово масло и 12 капки масло от мента. Загрейте сместа на водна баня, докато се разтопи. След това прехвърлете в подходящ съд с капак, в който да съхранявате новия си балсам за устни. Използвайте след като се охлади напълно.

2. За борба с мазната кожа.

Леденият въздух предизвиква още по-повишено омазняване при някои видове кожа. За да го стопирате и балансирате, използвайте масло от мента. Достатъчно е да почиствате лицето с памучен тампон, напоен с 4 капки етерично масло от мента всяка вечер.

3. За намаляване на омазняването на косата.

През зимата студеният въздух и леденият вятър правят косата още по-мазна, отколкото всъщност е. Добрата новина е, че маслото от мента абсорбира излишната мазнина и прави косата и скалпа балансирани.

Бани с английска сол помагат за отслабване

Свързани статии

Смесете 3-4 супени лъжици ментово масло в 1 чаша вода. Разбъркайте и изплакнете косата с тази смес след измиване с шампоан.

4. За хидратиране на скалпа.

Важно е косата да бъде добре хидратирана през зимата, за да е здрава. Маслото от мента подхранва, освен че овлажнява в дълбочина. Смесете 12 капки ментово масло в 500 мл зехтин. Масажирайте скалпа с получената смес веднъж седмично. Оставяйте да подейства няколко минути преди да измиете.

5. За съживяване на уморени крака.

Етеричните масла имат мощно действие в отнемането на тежестта и болката при преуморени крака. Маслото от мента в комбинация с английската сол прави истински чудеса. Направете си баня за болезнени крака като смесите 2 супени лъжици морска сол или английска сол с 2 литра гореща вода. В нея капнете 15 капки масло от мента. Потопете краката за 30 минути.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати