Здраве и красота

Случаи, в които калориите не са виновни за наднорменото ви тегло

Каква е причината тогава

05.02.2018г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ходите на фитнес от няколко месеца. Всяка сутрин ядете една и съща овесена каша, обядвате със зелена салата и пропускате вечерята още от лятото насам. Защо тогава не постигате успех? Не успявате да отслабнете, а стрелките на кантара са все така безмилостни към вас.

Наднорменото тегло, независимо дали става дума за 5 или 20 килограма, е знак за някаква нередност с метаболизма ви.

Най-важното, което трябва да знаем за щитовидната жлеза

Първото, което трябва да направите е, да пресметнете калориите, които приемате с храната всеки ден. Ако има и най-малък излишък, отстранете го. Ако обаче и това не дава резултат, ето на какво може да се дължи проблемът ви с излишните килограми.

Хипотиреоидизъм

Лекарите обикновено свързват наднорменото тегло най-напред с щитовидната жлеза. Според статистиките всяка втора или трета жена по света страда от някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза. Предвид разпространението на този проблем първият заподозрян е именно тази жлеза.

Хипотиреоидизмът или намалената функция на щитовидната жлеза се характеризира със забавен метаболизъм и трупане на излишни килограми въпреки спазването на хранителен режим.

Щитовидната жлеза е отговорна за отделянето на хормони, които регулират метаболизма. Ако не е достатъчно активна, метаболизмът се забавя и води до наглед необяснимо повишаване на теглото.

Синдром на поликистозни яйчници

Проучванията показват, че една от пет жени със синдром на поликистозните яйчници страда от нарушена обмяна на веществата. Този синдром е вид ендокринно разстройство, при което равновесието на репродуктивните хормони е нарушено. Това води до редица здравословни проблеми, включително наднормено тегло.

Синдромът на поликистозните яйчници също така потиска усвояването на инсулина – хормонът, отговорен за трансформацията на захарта, нишестето и мазнините в енергия. Когато в този механизъм е налице дисбаланс, резултатът е не освобождаване на енергия, а трупане на мастна тъкан.

Стрес

Стресът и депресията са фактори, които също могат да предизвикат на пръв поглед необяснимо напълняване. Тялото е невероятно добре смазана машина, която в режим на стрес обаче може да обърка множество свои функции.

Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема

При стрес нивата на хормона кортизол са много високи. Той действа като запазва свръхколичество мазнини в резерв. На него се дължи и наднорменото тегло, което не се повлиява от диета и упражнения.

Безсъние

Безсънието предизвиква напълняване. Среднощното ставане по няколко пъти, не само крие риск от похапване през нощта, но и пречи на нормалното протичане на метаболитните процеси. Така мазнините не се разграждат, както би следвало, а се трупат.

Намален растеж на полезните бактерии в чревна та флора

Бактериите в червата са необходими за правилното преработване на хранителните вещества. Ако в червата няма достатъчно полезни бактерии е възможно да са налице газове, подуване, чести диарии, неразположения, коремни болки, както и неочаквано наддаване на тегло въпреки разстройствата.

Коментирай