Здраве и красота

Храни, които никога не трябва да ядете сурови

Защо са опасни в необработено състояние

26.01.2018г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В много сурови храни се крият редица полезни хранителни вещества, които е добре да приемаме без предварителна термична обработка, защото тя ги нарушава. Наред с тези храни обаче има и такива, които по никакъв повод не трябва да попадат сурови в устата ни, защото това крие много опасности за здравето и организма.

Кои са продуктите, които никога не трябва да ядем сурови?

Картофи

Повечето от вас знаят, че картофите не трябва да се ядат сурови. Консумацията на сурови картофи повишава вътрешната температура, предизвиква стомашно-чревни проблеми, нежелани кожни реакции.

Храни, които понижават кръвното налягане (галерия)

Бобови зърна

Превъзходните зърна от семейство Бобови са изпълнени с полезни хранителни вещества. Бобът и сродните му обаче не трябва да се ядат сурови, защото предизвикват истински храносмилателен хаос със симптоми, подобни на отравяния с храни и други вещества.

Прясно мляко

Суровото прясно мляко, което не е преминало през пастьоризация или не е сварено, крие голям риск от заразяване с множество бактерии като ешерихия коли, стрептококи, салмонела и други.

Кълнове

Пресните кълнове може и да звучат като полезна храна, но те също носят риск от салмонела, ешерихия коли и листерия.

Свързани статии

Бадеми

Бадемите никога не се продават сурови в търговската мрежа поради факта, че съдържат хидроцианидна киселина. По същество това е отрова, която може да предизвика куп проблеми и опасности за здравето.

Храни, които се грижат за здравето на вагината

Брашно

Надали някой би пожелал да яде сурово брашно. Но суровото тесто се харесва на някои хора. В него не само суровите яйца биха се оказали проблем, но и брашното. Изследванията сочат, че брашното също може да бъде преносител на ешерихия коли, както и други бактерии.

Патладжан

Необработеният патладжан съдържа токсин, наречен соланин. Той се съдържа в по-големи количества в младите преждевременно откъснати патладжани, но това не означава, че консумацията на зрели възрастни патладжани не носи рискове за здравето.

Този токсин предизвиква стомашни и чревни проблеми, както и алергични реакции.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Az ( преди 6 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Az ( преди 6 години )
Пога последно ходи до магазин?Бадемите никога не се продават сурови в търговската мрежа поради факта, че съдържат хидроцианидна киселина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар