Здраве и красота

Причини последните 10 кг да са най-трудни за сваляне

Защо всичко става по-бавно на финала

30.01.2018г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването никога не е лесно. То е плод на цялостна промяна на начина на живот, храненето, движението.

В началото след активизирането на метаболизма и особено когато има повечко килограми за сваляне, успехът е по-явен и сякаш по-бърз.

Но всеки, който се е опитвал да отслабва и да догони поставените цели знае, че финалните килограми са най-трудни за сваляне и задържане. Защо това е така?

Метаболизмът ви се е променил

Приближавате се до заветната цел, която сте си поставили преди да започнете да слабеете. Вече сте постигнали по-голямата част от нея. Това означава, че изгаряте по-малко калории, докато тренирате или сте в покой. Вашият метаболизъм се е променил заедно с теглото ви и това е добре. Просто трябва да тренирате по-усилено, за да догоните резултатите си по-бързо.

Кои трикове за отслабване работят и кои – не?

Изтощени сте от дългата битка

Когато сте на една ръка разстояние от желания успех, винаги някак времето тече по-бавно. Остава ви още малко да постигнете мечтаното тегло и затова последните 10, дори 5 килограма ви се струват като непроходима планина.

Отегчени сте

Всички тези ограничения, стриктният график на храненето, упражненията, лишенията – всичко това вече ви е изтощило до краен предел. Гледате приятелите си, които се смеят, приказват си и си похапват съблазнителна мелба, а вие броите калории.

Целите ви може да не са правилните

Може пък да не се получава, защото вече сте постигнали целта за вашето тяло. Въпреки че сте си наумили конкретни мерки и килограми, те може да не са подходящи за организма и структурата ви.

5 мантри за отслабване и повече здраве

Свързани статии

Писнало ви е да си казвате „не“

След като сте постигнали голяма част от резултатите си е дошло времето, в което сте започнали лека-полека да си позволявате по някоя волност в храненето. Понякога даже пропускате тренировка, защото ви домързява. Така последните килограми забавят топенето си.

Мотивацията ви е спаднала

Панталоните ви вече ви стават, чувствате се по-леки и ефирни, харесвани сте, събирате погледите на околните. Това ви стига. Започвате да неглижирате последните си няколко килца, от които сте искали да се отървете в началото.

Не ви се струва толкова спешно вече

В крайна сметка, по-голямата част от излишното тегло вече е премахнато. Сега можете да се поглезите, а по-нататък ще продължите с борбата. Така топенето на мазнините се забавя и отлага. При някои дори може да има обратен йо-йо ефект.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
.... ( преди 6 години )
ako ne sum s tazi masa , ne bih izdurjala na natovarvaneto koeto nosia. slabite sa neizdrujlivi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар