Здраве и красота

Грешките, които всички допускаме с правенето на чай

Каква е тайната на перфектния чай

28.01.2018г. / 07 02ч.
Илияна Николова
Грешките, които всички допускаме с правенето на чай

Как се прави чай? Всеки ще ви отговори: „Ами просто – вариш водата и потапяш пакетчето с чай, докато оцвети водата.“

Да, но не. Оказва се, че правенето на чай не е толкова просто. Кои са грешките, които всички допускаме и как правилно да си направим чай, за да извлечем максимални ползи за здравето?

Как да си направим шоколадова фруктиера?

Грешка №1 – Използваме грешната вода

Ако си наливате вода за пиене, коя ще предпочетете – тази от чешмата или филтрираната от каната за пречистване (ако имате такава)? Разбира се, че отговорът е пречистената. Ето защо когато варите чай е добре да използвате същата филтрирана вода. Мнозина от нас наливат вода от чешмата без да се замислят.

Грешка №2 – Карате пакетчето чай да подскача във водата

Всеки прави тази често срещана грешка несъзнателно. Докато чакаме пакетчето „да пусне“ ние го потапяме и изваждаме от водата по няколко пъти. Това прекъсва процеса на варене и насищане на водата с полезните вещества на билките. Оставете чая във водата за около 10 минути. Така ще се овкуси по най-добрия начин.

Грешка №3 – Изгаряне на листата

Четете внимателно указанията на всяко пакетче чай, което купувате. На тях е описано подробно на каква температура се варят съответните билки. Различните листа изискват различна термична обработка. Ако не искате да увредите техните качества, следете на каква температура ги варите.

Как да си направите ябълков чипс?

Свързани статии

Грешка №4 – Пренебрегвате съотношението вода-листа

За да бъде чаят полезен е необходимо да се обмисля съотношението на водата спрямо количеството билки. Водата не трябва да е нито прекалено много, защото активните вещества на билките ще се размият, нито прекалено малко, защото пък ще наситят течността. А това крие рискове от странични ефекти, все пак билките не са безобидни в големи количества.

Грешка №5 – Повторно загрявате водата

Когато кипвате вода за чай изтласквате разтворения в нея кислород. Той се изпарява и така водата, която пиете става по-бедна на кислород. Повторното загряване на една и съща вода намалява още повече разтворения в нея кислород, което тотално променя вкуса и качествата на водата, а наред с това и тези на чая.

Грешка №6 – Не спазвате точното време

Времето, в което ще варите чая си е от голямо значение. От него зависи колко наситена ще бъде отварата. Гледайте часовника и не оставяйте билките да се запаряват повече от 10 минути във вряла вода, свалена от котлона.

Снимка: iStock

Коментирай