Здраве и красота

4 причини да танцувате по-често

За здравословните ползи от движението под звуците на музика

05.02.2018г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да имате стройна и изваяна фигура. Започвате да ходите на фитнес и да правите изтощителни тренировки. Скучно ви е. Да се занимавате с някакъв спорт, особено групов е по-забавно, но пък няма с кого да ходите.

Как досега не сте се сетили за танците! Или не ги смятате за тренировка?

5 причини да се запишете на танци още утре!

Не само че танците могат да ви помогнат в извайването на фигурата и постигането на мечтаната кондиция, но имат и някои невероятни здравословни ползи. Кои са те?

Подобряват паметта и концентрацията

Танцуващите често хора активират определени центрове в мозъка, които насърчават невронната пластичност. Това означава, че невроните им са по-здрави и по-адаптивни през целия живот, а това подобрява когнитивните функции и уменията на мозъка да борави бързо с информацията. Съвсем малко физическа активност, която е едновременно динамична и забавна, може да намали риска от болестта на Алцхаймер, например.

Подобряват настроението

Всяка форма на упражнение подобрява настроението, защото при движение се отделят ендорфини и се стимулира секрецията на серотонин. Но при танците ефектът е още по-силен, защото музиката и грацията на движението не могат да се сравнят с който и да е друг вид тренировка. Те повишават многократно цялостното усещане за щастие и позитивност.

Танци са тайната за перфектното тяло на Бионсе

Намаляват стреса

Отново благодарение на ендорфините, стресовите хормони в тялото намаляват драстично. Добрата физическа активност, придружена с приятна музика, правят чудеса. Творчеството и емоционалното изразяване са едно от основните средства за натурално самолечение.

Поддържат добрата форма

Няма как да танцувате често и да имате наднормено тегло. Движението при танците, особено енергичните, понякога е дори по-натоварващо от кардио тренировка и упражнения с тежести едновременно.

В допълнение ще се подобри кръвообращението и лимфният поток, което ускорява метаболизма и извеждането на токсините.

Гъвкавостта ви ще се подобри и сковаността ще изчезне, най-вече ако работите на бюро.

Наслаждавайте се на танците и живота! Това е един от най-добрите начини да тренирате и да сте здрави.

Коментирай