Здраве и красота

Симптоми на дефицит на селен

Защо недостигът на важния минерал е опасен

18.07.2019г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Селенът е много важен за организма и здравето минерал. На него не се обръща достатъчно внимание, защото са необходими много минимални количества за разлика от други витамини и минерали, върху които фокусът обикновено е насочен.

Селенът е изключително важен за функциите на щитовидната жлеза, играе роля при репродуктивната способност и синтеза на ДНК. Освен това е мощен антиоксидант, борещ се с раковите и стареещите процеси в организма.

4 симптома на дефицит на витамин Е

Тъй като на селена не се обръща толкова голямо внимание, колкото например на калция, магнезия или натрия, често хората не подозират, че имат дефицит на селен.

Кои са основните симптоми на недостиг на селен?

Косопад

Едно от най-важните неща, което контролира щитовидната жлеза, е растежа и гъстотата на косата. Намалената функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм означава недостиг на хормони на щитовидната жлеза (Т4 и Т3). Селенът помага на Т4 да се трансформира в Т3, който е и по-активната форма на тироидните хормони. Когато това не се случва, косата започва да окапва.

Силна умора, дори рано сутрин

Обичаен симптом на дефицита на селен е отпадналостта и тежката умора, дори веднага след ставане сутрин. Вместо да сте бодри, вие едва ставате да си вземете душ. Умората продължава през целия ден и дори замъглява съзнанието в по-тежки случаи.

Трупане на излишно тегло

Без да сте променили начина си на хранене, повишавате телесното си тегло, трупате мазнини, особено около талията. Недостигът на селен може да е сигнал, че щитовидната ви жлеза не работи добре, заради което метаболизмът ви се забавя драстично.

Свързани статии

Цялостно усещане, че не сте добре

Селенът е необходим за образуването на селенопротеини, включително глутатион пероксидаза. Това е един от механизмите, по които тялото се освобождава от вредните токсини, за да ги превърне в безвредни структури. Недостигът на важния минерал пречи на редица процеси в организма, заради което се чувствате зле цялостно.

Кои са най-честите причини предизвикващи умора

Повишен риск от някои видове рак

Когато нормалното функциониране на клетките е нарушено съществува риск от видоизменения и вредни процеси. Изследване от 2014 година анализира резултати от други 55 предходни проучвания по темата за връзката между селена и рака. Учените откриват, че у хората с до 31% по-нисък риск от рак е налице достатъчно количество селен в кръвта. Това ги кара да смятат, че обратната ситуация е предпоставка за повишен риск от рак.

Още симптоми на недостиг на селен:

  • Често боледуване от вирусни инфекции;
  • Повишен стрес в организма;
  • Задух.
Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати