Здраве и красота

Ясни признаци, че се разболявате

Кои са симптомите на вирусните инфекции и грипа

05.02.2018г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вирусните инфекции и грипът са почти неизбежни, особено през зимата. Мръсният въздух в градовете обаче може да имитира симптомите при грип и настинка. Алергиите също биха могли за момент да заблудят картината.

За да знаете дали наистина се разболявате от грип или респираторен вирус, запознайте се със симптомите на този тип инфекции. Ще ви е от полза, за да можете да реагирате навременно с лечението.

Имате студени тръпки

Грипът се появява рязко. Ако сутринта сте били добре, следобед вече ви е много зле. Типичните симптоми за вирусните инфекции на грипа включват студени тръпки, втрисане, умора. Появяват се болки и дразнене в гърлото, запушен нос.

Бременност и грип – как да действате

Изпотявате се обилно

Студените тръпки са придружени от изпотяване, което е характерно за вирусните и бактериалните инфекции. Ако започнете да мокрите дрехите си с пот, отидете на лекар, за да може той да прецени какъв лекарствен продукт да ви предпише в зависимост от типа инфекция.

Раздразнения в стомаха

Вирусните инфекции и грипът причиняват и смущения в стомаха. Могат да се появят спазми, коремни болки, диария, гадене. Причината е във вирусните патогени, които атакуват целия организъм и дразнят лигавицата на стомаха. Не забравяйте да пиете повече течности.

Имате температура

Ако просто кихате и имате главоболие, то вероятно страдате от лек респираторен вирус. Ако обаче имате температура, инфекцията е по-сериозна. Високата температура е характерна за грипните вируси, които могат да създадат усложнения.

Бременност и HPV – какви са рисковете?

Нямате апетит

Характерно за вирусните инфекции е, че атакуват вкусовите рецептори и лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това предизвиква усещане за ситост и неприязън към храната. Може да се появи и непоносимост към определени храни. Въпреки нежеланието за хранене обаче трябва да хапнете нещо, за да може имунната система да приеме протеини, с които да подсили функциите си.

Невъзможност за съсредоточаване

Вирусите предизвикват раздразнителност, нервност, невъзможност за съсредоточаване. Иска ви се да лежите и да не мислите за нищо. Ако цялостно не се чувствате особено добре и наред с това проявявате симптоми на лека депресия, то вероятно се разболявате.

Вслушайте се във всички тези симптоми, защото те могат да ви помогнат да реагирате бързо и да предприемете необходимите мерки, за да предотвратите разпространението на вирусната инфекция и потенциалните усложнения от нея.

Коментирай