Здраве и красота

7 природни начина да си набавите фолиева киселина

И защо витамин В9 е важен не само за бременните

25.02.2019г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първото, което ни идва наум, когато чуем фолиева киселина, е бременност. Да, тя е важна за бременните жени и за онези, които планират бременност, но е от огромно значение за всички останали. Защо?

Фолиевата киселина по същността си е витамин В, по-точно В9. Той играе съществена роля в подпомагането на синтеза на ДНК и РНК, както и за образуването на нови клетки в организма. Фолиевата киселина спомага за по-бърз и правилен растеж на клетката, което ограничава риска от възникване на дефекти при деленето на клетките.

8 от най-здравословните мазнини

Ако страдате от дефицит на фолиева киселина или витамин В9, дори да не сте бременна, това повишава риска от възникване на рак на дебелото черво, шийката на матката, мозъка, белия дроб и други.

Липсата на фолати предизвиква още анемия, която е потенциален рисков фактор за развитие на рак. Симптомите са задух, умора, слабост, зиморничавост.

Вместо да посегнете моментално към хапчетата с фолиева киселина, вижте откъде можете да си набавите важния витамин.

Варива

Най-добрите източници на витамин В9 сред варивата са боб, леща, нахут, грах. Като увеличите консумацията им ще си доставите необходимите хранителни вещества и витамини, от които организмът ви има нужда.

Спанак

Спанакът е невероятна суперхрана. Неговите тъмнозелени листа крият коктейл от полезни вещества. Богат е на фолиева киселина, желязо, магнезий, калций и множество антиоксиданти, борещи се със свободните радикали.

Аспержи

Време е да започнете да обръщате внимание на аспержите, ако досега не сте го правили, защото те са много полезни. Съдържат големи количества фолиева киселина, а са бедни на калории. В допълнение доставят на организма витамини С, А, К, множество фибри и антиоксиданти.

Свързани статии

Натурални източници на пробиотици за вегани

Авокадо

Авокадото съдържа полезни мазнини и витамин В9. Тази полезна комбинация подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове, стимулира правилното делене на клетките и функцията на нервната система.

Яйца

Яйцата са невероятно полезна храна. В тях се съдържат голям брой от необходимите за ежедневния прием вещества. В това число влиза и фолиевата киселина. Едно варено яйце сутрин е страхотен старт на деня.

Фъстъци

Половин чаша фъстъци носи невероятните 175 микрограма фолиева киселина на ден. Повечето ядки съдържат витамин В9. Сред тях са лешници, орехи, бадеми.

Броколи

Броколите са много богати на антиоксиданти и витамини. Витамин В9 е сред тях. Броколите помагат в храносмилането, неутрализирането на свободните радикали, нормализирането на кръвната захар и свалянето на излишното тегло.

Коментирай