Здраве и красота

3 начина да дезинфекцирате четките за грим

Почистването им е важно за здравето на кожата

22.02.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на четките, с които нанасяте грима си, е задължително. По тях се задържат всякакви бактерии, мъртви клетки, себум, остатъци от грим. Хигиената на четките и тампоните за грим е от голямо значение за здравето на вашата кожа.

Добре е четките да се сменят през известен период от време. Но периодичното почистване може да удължи живота им и да ви спести пари.

Как лесно да почистите и дезинфекцирате четките си за грим? Ето три начина:

С бебешки шампоан и зехтин

Бебешкият шампоан има нежна формула, която почиства, но едновременно с това не е агресивна. Зехтинът ще запази косъмчетата на вашата четка и ще ги предпази от увреждане.

Практични идеи за употреба на старите четки за зъби

Смесете малко бебешки шампоан, 1-2 лъжици зехтин и малко вода в купичка. Натопете добре четката и я втрийте в дъното на купичката. Ще видите как остатъците от грим ще започнат да излизат от нея. След като четката е добре почистена, извадете я от разтвора и я потопете в разтвор с равни части вода и оцет, за да неутрализирате зехтина.


Изплакнете и оставете четката да изсъхне на въздух.

Разтвор с хамамелис и бебешки кастилски сапун

Дестилатът от хамамелис има дезинфекциращи свойства. Кастилският сапун пък е мек и нежен, като същевременно има антибактериални свойства. Смесете двете съставки в съотношение 2:1 в полза на дестилата и добавете малко вода. Изсипете ги в спрей бутилка. С разтвора пръскайте четките си за грим, след което ги избърсвайте в чиста кухненска хартия, докато наслагванията се премахнат. Изплакнете добре и подсушете.

Какви рискове крият мръсните инструменти за грим?

С вода, оцет и препарат за съдове

Комбинирайте 1 чаша вода, 1 супена лъжица препарат за съдове и 2 супени лъжици оцет. Разбъркайте разтвора и натопете добре четките за грим в него. Разтрийте ги, за да паднат наслагванията от мръсотия и грим. Изплакнете под течаща вода и подсушете.

Четките ви ще са като нови всеки път след почистване. Дезинфекцирайте ги поне веднъж седмично.

Снимка: allforfashiondesign

Коментирай