Здраве и красота

За какво подсказват различните видове хрема?

Някои са безобидни, други не

15.02.2018г. / 13 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато кихнем или усетим някакво дразнение в носа си, винаги последва и издухване на нежелания секрет. Нещо, което прави всеки от нас и е напълно нормално, може да подсказва за обикновена настинка, до по-сериозни здравословни състояния.

За какво сигнализират едни от най-често срещаните носни секрети, вижте в следващите редове.

Бистър секрет

Ако слузта от носа ви е бистра, стича се лесно, знайте, че този тип слуз ви помага да се отървете от замърсителите и прахта. В нея се съдържат антитела, които се борят с вирусите и бактериите, които могат да навлизат в ноздрите ви. Но понякога това може да е признак и на алергия, особено ако ви сърби носът и кихате.

Бистър, но по-плътен секрет

Този вид слуз се счита за признак на хронична алергия. Тя запушва носа ви и може дори да имате подути носни тъкани, затруднено дишане. Добре е да се консултирате със специалист.

Бяла или жълта слуз

Наблюдават се при наличието на обикновена настинка. Белият цвят се дължи на наличието на повече бели кръвни телца. Пийте повече течности и почивайте, за да може имунната ви система да се засили.

Как да облекчите синузита?

Кафява слуз

Това може да е в резултат на засъхнала кръв, но често се наблюдава и при вдишването на прах, мръсотия. Може да си направите промивка със солена вода или друга течност за прочистване на носните пътища.

Почти черен секрет

Понякога се наблюдава при пушачите, тези, които са употребили марихуана. Черният секрет от носа може да е признак и на гъбична инфекция.

Какво не бива да правим след вадене на зъб?

Зелен секрет

Зеленият секрет от носа също не бива да бъде пренебрегван. Той подсказва, че имунната система се опитва по всякакъв начин да се пребори с инфекцията в организма в резултат на синузит, гъбична инфекция или друго. Зеленият цвят се дължи на ензим наречен миелопероксидаза, който спомага за образуването на мощни имунни клетки, наречени неутрофили.

Свързани статии

Розова или червена слуз

И в двата случая това не е добър знак. Възможно е да сте наранили носа си по някакъв начин или сте го издухали твърде силно и трудно. Ако секретът ви от носа продължава да бъде в розово или червено, потърсете специалист.

Гъста и лепкава слуз

Обикновено този вид секрет се наблюдава при наличието на синузит. Тя трудно се издухва, защото е лепкава, прилича на гноен секрет, в някои случаи дори е по-лесно отхрачването ѝ, отколкото издухването. Отново е добре да се консултирате с лекар.

 

Коментирай
Свободно време