Здраве и красота

Най-добрите растения за всяко помещение в дома

Прочистват въздуха

16.02.2018г. / 15 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Във всеки дом е хубаво да има поне по едно растение. Отглеждани с любов, растенията не само правят интериора ни по-хубав, подобряват нашето настроение, но някои от тях дори могат да прочистят въздуха. Вижте едни от най-подходящите растения за всяко помещение в дома.

Растения за банята

1. Рапис екселза е красиво палмово растение, което прочиства въздуха от амоняк, което е чудесно, след като сте почистили банята с различни детергенти.

2. Аглаонема може да ви помогне да премахнете формалдехида във въздуха (козметиката обикновено го съдържа). Най-доброто място за това растение е до душа.

3. Бръшлянът абсорбира въглеродния диоксид по-добре от всяко друго растение. Той също така изчиства въздуха от токсини, формалдехид и тежки метали.

За спалнята

1. Sansevieria trifasciata, наричано още змийско растение, свекървин език, отделя кислород през нощта и прочиства въздуха от токсини, което значително ще подобри качеството на съня ви.

2. Спатифилумът лесно абсорбира промишлени и домашни токсини (ацетон, бензол и амоняк). След ремонт в помещението е добре да сложите такова растение, тъй като въздухът все още е замърсен с химикали.

3. Фаленопсисът е вид орхидея, която не само ще украси спалнята ви, но ще прочисти въздуха от толуен, а нощем отделя кислород.

За детската стая

1. Хибискусът създава благоприятен микроклимат. Фитонцидите, които излъчва това растение, правят въздуха по-здравословен. Освен това, други растения започват да растат по-добре, когато са близо до хибискус.

Хибискус

2. Цикламата може да ви помогне да се отървете от безсънието, хроничната умора, депресията и раздразнителността. Хубаво е да я сложите и в стаята на децата.

За дневната

1. Dracaena reflexa има способността да извлича бензол и формалдехид от въздуха (намира се в тапети, бои, завеси и килими).

2. Хлорофитумът пречиства въздуха от формалдехида в автомобилните емисии и тютюневия дим. Растението също така овлажнява въздуха много добре.

Свързани статии

3. Фикус бенджамин изчиства въздуха от бензол, трихлоретилен (намира се в детергенти за килими, лепило и много други неща) и фенол.

За кухнята

1. Алое изчиства въздуха от бензол (намира се в детергентите) и формалдехид.

2. Друго красиво растение, което може да поставите във вашата кухня за по-чист въздух е мадагаскарски жасмин. Растението ще ви радва с цветове през цялата година.

Жасмин

3. Сентполия – позната още като африканска теменужка ще направи кухнята ви нежелана за мравките.

Снимки: pexels, iStock, wikimedia

По материали от brightside.me

Коментирай