Здраве и красота

5 скрити симптома на ендометриоза

Промени в менструацията

21.02.2018г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ендометриозата е заболяване, което предизвиква вътрешната обвивка на матката да се установи извън маточните стени. Тази тъкан може да премине в областта на други органи, предизвиквайки възпаления, безплодие, болки и спазми.

Кои са симптомите, които подсказват за появата на ендометриоза?

* Статията е информативна. При съмнение за здравословен проблем се консултирайте с лекар. 

Нормално ли е да има съсиреци при менструалния цикъл

Цикълът ви е станал по-болезнен

Много жени не обръщат внимание на промените в цикъла. Отдават ги предимно на стреса и промените във времето. Но за някои симптоми си има по-сериозно обяснение. Ако интензитета и наситеността на болката по време на цикъл са се увеличили многократно, това може да е сигнал за ендометриоза.

Избягвате секс

Сексът става болезнен, когато е налице ендометриоза. Мислите, че промените в либидото ви са настъпили заради умора, проблеми във връзката, стрес, дори липса на любов. Това невинаги е така. Понякога тялото ни само отхвърля удоволствието, когато то е свързано с болка и спазми.

Използвате повече превръзки и тампони

Ако в един момент сте осъзнали, че са ви необходими повече превързочни материали от обикновено, тогава значи нещо се е променило в менструацията ви, което няма нищо общо с моментното ви състояние.

Причини за повишено кървене при менструация

При ендометриоза са налице обилни цикли, придружени с по-силна болка и спазми. Характерно е и зацапването между менструациите.

Имате затруднения в зачеването

Ако сте опитвали за бебе, но не се получава, една от възможните причини е ендометриозата. При нея яйчниците и фалопиевите тръби търпят увреждания като по този начин правят яйцеклетките труднодостъпни за сперматозоидите.

Болки при ходене до тоалетна

Обърнете внимание не само на промените в менструалния цикъл, но и в уринирането и дефекацията. В много случаи ендометриозата може да засегне съседни тъкани в коремната кухина, например уринарния и стомашно-чревния тракт. Лезиите се възпаляват и се появява силна пареща болка при ходене до тоалетна. Движенията на червата също могат да предизвикат поява на болка.

Коментирай