Здраве и красота

Хъркането не е безобидно

19.07.2007г. / 09 43ч.
Аз жената
Хъркането не е безобидно

Хъркането много често е обект на шеги, закачки и вицове, но също така се превръща в дребен, но неприятен семеен проблем. Някои хъркат винаги когато спят, други само при определени положения на тялото или когато са настинали, за съжаление и половинките им не могат да спят. Освен хъркането се появява и съпътстващия проблем хроничното недоспиване. Изследванията в световен мащаб показват, че хъркането е проблем за около 45% от възрастните хора, които хъркат само понякога, а 25% страдат от това състояние постоянно. Това е проблем, засягащ всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено над 40 годишна възраст. Тревожна е статистиката, че и дори децата хъркат и то повече от 40%, а това може да е признак, че страдат от астма. Хроничното хъркане при децата може да доведе до развиване на различни видове кашлица.

Ако не се вземат своевременни мерки, продължителното хъркане може да доведе до сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, сърдечна атака, склонност към депресии, намалено либидо, потентност или дори удар. Този списък е достатъчно стряскащ, за да си зададем мигновено въпроса – от какво се получава хъркането и как може да се предотврати.

Може би вече никой не трябва да се учудва, когато разбере, че причина за хъркането се оказват отново дребните удобства и удоволствия, превърнали се в болежки на нашето съвремие.

Най-честите причини са:
Затлъстяването
Прекомерната употреба на алкохол вечер
Успокоителните и хипнотичните хапчета за сън
Настинките

Проблемът е, че когато човек заспива, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Ако някои от тях се отпуснат прекалено много, както се получава при по-пълните хора или онези, които са под въздействие на хапчета или алкохол, тогава въздухът, който преминава по дихателните пътища кара мускулите да вибрират, което предизвиква хъркането. Опасно е, защото когато тези мускули са отпуснати прекалено много, могат да затруднят дишането и затъпяват способността на мозъка да “рестартира” дишането. Особено опасно е, когато спим по гръб и под въздействие на гравитацията езикът пада в гърлото и стеснява пътя на въздуха. При възпаление на синусите и дихателните пътища отново имаме затруднение на дишането, което да доведе и до хъркане. Тапите за уши могат да помогнат само на околните. Тракането с тиган е удачно, само за да събуди спящия и да му помогне да възстанови дишането си, но за генерално разрешаване на проблема не може да помогне.

Решението е, както почти за всички проблеми, за които пишем:
Здравословен и екологичен начин на живот
нискокалорични храни и повече движение
по-малко алкохол
по възможност по-малко сънотворни
да обръщаме внимание и да лекуваме своевременно, дори и дребните на пръв поглед настинки.

Защо се образуват бръчките?

Коментирай