Здраве и красота

Противозачатъчни намаляват риска от рак на яйчниците

19.02.2008г. / 11 52ч.
Аз жената
Противозачатъчни намаляват риска от рак на яйчниците

Проучване на изследователи от Оксфордския университет, публикувано в последния брой на списание “Лансет” (Lancet) – едно от водещите медицински списания в света, показва, че оралните контрацептиви предпазват жените от рак на яйчниците за период от 30 и дори повече години, след като е преустановен приемът им.

Британски учени са установили, че благодарение на позитивното въздействие на оралните контрацептиви, до момента са избегнати над 100 000 смъртни случая и 200 000 случая на развитие на овариален карцином по света.

Колкото по-дълго жените приемат орална контрацепция, толкова повече се намалява рискът от развитие на рак на яйчниците, особено при жените над 50-годишна възраст, при които честотата на това заболяване е най-висока.

При жени, които приемат хапчета за период от 15 г., рискът от този бързо прогресиращ рак се намалява наполовина.

Д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог от МЦ “Майчин дом”: “Когато достигнете 60-годишна възраст, има огромно значение дали сте приемали контрацептиви за период от 5 или 10 години в по-ранна възраст. Колкото по-дълго сте ги приемали – толкова по-малък ще е рискът за Вас от рак на яйчниците във възрастта, в която той най-често се появява.”

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Да ви кажа честно не съм сигурна в това твърдение,тъй като сестра ми беше оперирана от рак на яйчника и онкологът ни каза,че туморът може да се е развил по-бързо,поради факта,че тя от няколко години пиеше противозачатъчни хапчета.Може би едното от двете твърдения е вярно,но аз не знам кое от двете е.Моля ви,проверете обстойно,защото вече става въпрос за най-важното - а именно човешкия живот!!!А по повод коментара на Елена,имам приятелка,която от доста време се опитват да забременее със съпруга и, и и предписаха да взема противозачатъчни в продължение на няколко месеца,защото те подтискат хормоните и след като ги спре се получава нещо като бум на хормони и шансът да забременее бил по-голям.Явно и по тази тема съществуват противоречия.Но как човек може да разбере кое е истина и кое заблуда/даже в някой случаи и вреда/???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Elena ( преди 11 години )
az znam ot opit na moi priqtelki i lekari ,che kogato se vzimat protivozachatuchni,taka se namalqva shansut za zabremenqvane,spored men tova e po-golqm problem,za drugoto ima razlichni nachini da se predotvrati,no zaradi tezi hapcheta,mnogo jeni ne mogat da imat deca,spomenavaite i tezi neshta,zashtoto sa izkliuchitelno vajni za jivota na edna jena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
dani ( преди 11 години )
Според мен аборта е убийство. Вече има толкова много контрацептиви, че да се допусне забременяване и аборт, е огромна глупост. Всичките приказки, които могат да се изговорят - за страст, невъзможност да се вземат мерки, са пълни глупости. Има препарати за "преди", "по време" и за "след", така че само трябва да се вземе. Който не го прави от незнание, не иска да се научи, всички останали причини са глупост и безотговорност към себе си, към другия човек и към абсолютно беззащитния, когото ще убият. Защото това е УБИЙСТВО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар