Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Edis ( преди 8 години )
neznam dali tova e kokoshi trun na rakata mi ,no koito izka da vidi dali tova e kokoshi trun shte mu dam skype i shte mu pratq snimka skype:erol.morkova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Anon ( преди 8 години )
Мога да ви кажа със сигурност, че докато не го изрежете до жива кожа и не залеете живата кожа със силно изгарящо лекарство точно в корена, ще се появи отново каквото и да правите. При мен се появи отново дори след лазерно изгаряне и не го излекувах докато не почнах с ножица да го изрязвам от кожата до корен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
diksy ( преди 8 години )
Bezplaten, lesen i IZPROBVAN metod ! Kupete si sveshtichka ot tsarkva, zapalete q, kato se raztopi, kapnete varhu kokoshia tran... ostavete go taka, samo shte padne pochti vednaga (taka svalq sloi ot kokoshia tran)...povtorete procedurata, 3 dni max i kokoshia tran shte izchezne ! Dori i beleg nqma da vi ostane. Izprobvano e mnogokratno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Zyubeyde ( преди 9 години )
34 rate up comment 0 rate down comment
Севделин Дрaгомиров ( преди 9 години )
Който имa проблем с кокоши трън , некa потърси бaбa Веркa от Рaдомирското село Прибой.100 процентa гaрaнции. Не взима пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
kali ( преди 9 години )
до Andy: 3 месеца? от 3-4 години постоянно ги махам и ми се появяват нови по ръцете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36 rate up comment 0 rate down comment
рени ( преди 10 години )
Мога да препоръчам с 100% гаранция лечение на кокоши трън.Лекарството е verrumal.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Ali ( преди 10 години )
До nedjibe: kakva e procedurata s tazi bilka? kakvo se pravi?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Емил ( преди 10 години )
Наскоро моя позната се оплака, че има кокоши трън на един от пръстите на краката. препоръчах и да го намаже със сок от билката "Змийско мляко". След няколко намазвания трънчето пада, а няколко дни по-късно - и коренът. Съвсем безболезнено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
Andy ( преди 10 години )
След над три месеца борба с кокоши трън на ръката, реших да споделя кое помогна и кое не в моя случай:1)Първо подцених ситуацията, купих от зелените лепенки на УРГО. Резултат след 4 седмици използване на лепенки: 20% подобрение, но корените си оставаха...2)След това получих направление за дерматолог, гориха го с течен азот. След 4 седмици и 3 третирания стана тъмен мехур. Чоплеше се, но корените си останаха дори и след това!3)Най-накрая се обърнах към алтернативната медицина и мина буквално за 3 дни! Рецептата е:Сутрин, Обед и Следобед: Млякото от сок на смокиня. Разчопляте дръжката на смокинята и сокът капете директно в кокошия трън.Вечер: Малки парченца телешко месо, напоени с ябълков оцет се поставят на кокошия трън. Превързвате го с анкерпласт, после с марля. Така спите цяла нощ.Ще щипе това означава само едно действа!По принцип след това интензивно лечение кокошият трън пада до няколко дни под топла вода. Образува се голяма дупчица на мястото. Купувате си Брауновидон ( лекарство без рецепта с йод и маз, струва около 4 лв ) и мажете дупчицата до нейното заличаване!За да няма белег мажете с Крем Здраве и/или Контратубекс.Дано това помогне на някого, само и само да избегне мъките , които преживях 3 месеца с кокошия трън!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар