Здраве и красота

Как се лекува старческото акне?

01.12.2008г. / 23 59ч.
Аз жената
Как се лекува старческото акне?

Розацеята или така нареченото “старческо акне” е кожна болест, която се изразява в поява на червени линии и пъпки по бузите, челото, брадичката и носа.

Понякога се появяват и гнойни пъпки и поради тях хората го свързват с младежките пъпки, които се появяват по време на пубертета.

Розацеята освен че разваля естетическия ни вид и понижава самочувствието ни, не е безобидно явление.

В началото се появява като интензивно зачервяване, което може да трае и по няколко дни, чувстваме се некомфортно, все едно кожата ни гори и щипе.

Зачервяванията може да се разпространят и по ушите, деколтето, шията, дори гърба.

Вследствие на тази болест може да имаме проблеми с очите, те да се раздразнят и зачервят, подуят и дори зрението ни да се влоши.

Ако розацеята остане не лекувана може да има трайни последици и цялото ни лице да се покрие с огромни гнойни пъпки, дори да придаде на носа ни обемист вид, като на клоун.

Разбира се рядко се стига до такива крайни форми, но последиците не са никак приятни за пострадалия.

Розацеята поразява най-често хората със светла кожа между 30 и 40 години, като е по-често срещана при жените. Но затова пък при мъжете нанася по-големи поражения.

Все още не се знае от какво точно се причинява. Едни смятат, че тя засяга основно хора с по-чувствителни кръвоносни съдове.

Гнойните пъпки обикновено се появяват при определени условия и ситуации. Например след интензивни упражнения, употреба на горещи напитки: чай, кафе, употреба на алкохол или на пикантни храни, вземане на горещи бани, или пък рязка смяна на температурата от студено към топло.

Ако се съмнявате че имате розацея, най-добре е да посетите дерматолог.

Обикновено се прилага антибиотично лечение, използват се възможностите на крио-хирургията и лазерната хирургия.

Според народната медицина каша от сурово бяло зеле помага за облекчаване на състоянието.

Ако вече сме станали жертва на розацеята, освен, че трябва да се обърнем към добър дерматолог, трябва и да избягваме преките слънчеви лъчи и козметиката, която има високо съдържание на алкохол.

Коментирай