Здраве и красота

Как да се предпазим от кариеси

24.09.2009г. / 11 44ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Натрупванията от хранителни остатъци, заедно с нормално живеещите в устата микроби образуват зъбната плака по повърхността на зъбите ни. В нея микроорганизмите със своята дейност разграждат хранителните остатъци до прости химични съединения. Така се получава среда, непосредствено върху зъбните повърхности, с висока киселинност. Киселата среда извлича калция от зъбния емайл, той става порьозен и в него навлизат микробите – така в крайна сметка се получава кухина-кариес.

Някои храни са по-кариесообразуващи
На първо място това са храните, съдържащи захар, но не трябва да се подценява и ролята на всички зърнени храни, които в процеса на разграждането си се превръщат в прости захари. Много голяма е и ролята на газираните напитки, които дори да не съдържат винаги захар, имат киселинен характер и директно увреждат зъбите, особено в областта на зъбната шийка.

Как да се предпазим от кариеси
1. Можем да ограничим приемането на храни, помагащи образуването на кариес, като намалим не толкова тяхното количество, колкото ги консумираме в по-малък брой хранения и след това веднага да почистим зъбите – тоест, такива храни да се приемат по-рядко през денонощието.

2. Чрез ефективна устна хигиена – това означава ефективно отстраняване на зъбната плака от зъбните повърхности с помощта на четка и паста за зъби, конци за зъби, междузъбни четки и разбира се водите за уста. Правилното почистване означава да се почистят механично с горепосочените приспособления всички достъпни зъбни повърхности – външна, вътрешна, дъвкателна и междузъбните контакти.

Къде най-често се появяват кариеси
Има места по зъбите, където се задържа повече храна и по-трудно се отстранява. Именно там най-често започват кариесите. Това са вдлъбнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби – лесно достъпни за почистване с четката; зъбната шийка – също сравнително лесно се почиства с кръгови движения с четката; и разбира се междузъбните повърхности – там където зъбите, разположени един до друг в зъбните редици, се допират помежду си -там с четка е невъзможно, затова почистването трябва да се извърши с конци за зъби.

Други причини за появата на кариеси
Разбира се значение за почистването имат и нашите пломби и коронки в устата. Ако те са правилно изработени, не би трябвало да пречат на почистването. Но ако имат стърчащи над венеца ръбове, или не се допират по естествен начин със съседните зъби, те ще ни затрудняват процеса на почистването и само въпрос на време ще бъде да имаме нови кариеси на зъбите, носещи тези пломби и коронки.

Зъболекарят най-добре почиства плаката
Много хора не знаят, че колкото и старателно да почистват зъбите си, понякога остават места, където се задържа плака и зъбен камък. Затова е необходимо периодично професионално почистване на тези места от зъболекар. Най-често това са местата под междузъбните контакти или във венечните джобчета около шийките. Периодично, между два и четири пъти в годината, в зависимост от индивидуалните нужди на човек, независимо че няма оплаквания, е необходимо намесата на специалист. Той почиства недостъпните места с ултразвук, фини ръчни инструменти, което дава възможност на венеца да се възстанови, и пречи на образуването на кариесите. Хубаво е в тези посещения да се следи дали пациентът почиства зъбите си ефективно вкъщи и ако е необходимо да се дадат инструкции за подобряване на уменията му.

Рисунка – д-р Османов

За здрави зъби и истинска свежест
Какво представлява избелването на зъби? Видове избелвания
Грижете се за зъбите и венците си
Здрави зъби? Няма проблем!
Сходна тема във форума

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
Прочетох внимателно написаното от д-р Октай Османов, но считам, че то е много теоретично. Според мен с пациента трябва да се говори с думи прости. Когато ходя при моя зъболекар, ** той ми казва: не трябва да си лягаш без да си си измил зъбите с четка и паста ***; силно ти препоръчвам преди това да си почистиш зъбите с конец за зъби, а ако си измиеш зъбите и след като се наобядваш, ше идваш рядко при мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар