Зелено

Есенният минзухар – слънце в късната есен

Жълти и лилави минзухари

22.10.2013г. / 11 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Есенният минзухар е известен още като обикновен мразовец, зимовник, мразовед, кърпикожух, пъдиовчар (Colchicum autumnale). Той е многогодишно луковично растение от семейство Colchicaceae.

Оказва се, че есенният минзухар, въпреки че много прилича на пролетния, няма нищо общо с него, дори са от различни семейства. Пролетният е от семейство Перуникови.

Основната разлика е, че пролетният минзухар е с три, а есенният с шест тичинки, (специално за вас ги броих – така е). А съществената разлика е, че есенният минзухар е отровен. Листата на есенният жълт минзухар са по-широки и по-големи и имат миризма на чесън.

Свързани статии

Родината на обикновеният мразовец е Европа и Западна Азия – най-накрая нещо съвсем нашенско. Може да срещнете кърпикожух в гората, по поляните и по парковете.

Да, кърпикожухът е лилав, но ето, има и жълта разновидност на есенния минзухар, която не отстъпва по красота на лилавата и цъфти именно сега, през октомври. Който се е разхождал в гората си е снимал лилавата красота, но за съжаление аз имам само жълти.

Прекрасно е за украса на градината през есента. Когато вече всички други цветя са прецъфтели, може да си имате малко кътче с ярки цветове. Знаете, че лилавият вид може да завладее цялата поляна.

При жълтия не забелязвам такъв стремеж към експанзия, но обикновено е така – нещо, което не го искаш се разсажда навсякъде, а нещо, за което постоянно се грижиш, не успява. С една дума бурените биха превзели света, ако не полагаме грижи. Това е само метафора.

Есенните минзухари са зимоустоичиви. През лятото спят и чак през есента започват да се развиват. Изникват, като че ли от само себе си и след като прецъфтят все едно изобщо не ги е имало там. Лилавите минзухари, известни като кърпикожух нямат листа, докато жълтите есенни минзухари имат. Интересно е, че през пролетта лилавите минзухари образуват кутийка със семена, но за съжаление те могат да поникнат чак след 5 години. Може би защото природата не бърза за никъде и затова и в гората може да видите огромни лилави поляни.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
цветар ( преди 5 години )
Показаното жълто цвете на снимката няма нищо общо с минзухарите. То е от семейство Амарилисови и се нарича Щернбергия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ели ( преди 7 години )
Всичко дотук е забавно разказано, но без практическа цел. Мен лично ме интересува как да си го отгледам в саксия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Me ( преди 10 години )
Минзухарът си е е минзухар, има и пролетно цъфтящи видoве и есенни - те всички са от род Crocus на сем. Перуникови. Мразовецът е род Colchicum и също има пролетни и есенноцъфтящи видове. При пролетните се развиват едновременно листата и цветовете. На територията на България това са Давидов мразовец, Ямболски мразовец, Дьорфлеров мразовец и Биберщайнов мразовец. Останалите цъфтят през есента, а листата се развиват през пролетта - Турски мразовец, Чернотичинков мразовец Борисов мразовец, Широколистен мразовец и Есенен мразовец. Кърпикожух е народното име на Есенния мразовец - "...да знае народът - зима иде, кърпи си кожуха!" (Христо Пелитев). Неправилно го наричат есенен минзухар. Наистина мразовецът е с 6 тичинки - такива са всички мразовци. И няма минзухар с 6 тичинки. Минзухарите са с 3 тичинки - няма значение дали са видове, които цъфтят напролет или наесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Симона ( преди 10 години )
Много хубава статия, не се бях замисляла кой минзухар колко тичинки има :) Между другото в нашата градина има от жълтите минзухари и точно сега са цъфнали и градината сякаш грее :) *** има още по поляните, но жълтите повече отиват на есента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар