Зелено

Време е за коледна звезда – как да я глезим?

Какво е нужно, за да отгледаме здрава коледна звезда?

30.11.2015г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Коледната звезда, наричана още паунтесия или прекрасна млечка, е цветето, което краси дома и трапезата ни всяка Коледа.

Красива, нежна и различна, коледната звезда е и претенциозна. Произлиза от тропическите области на Централна Америка и Мексико. Принадлежи към семейство Млечкови. В същината си коледната звезда е многогодишен храст, който ако не се подрязва, може да достигне цели 3 метра.

Освен в познатото червено, коледната звезда цъфти и в бяло и бледорозово.

Местоположение и светлина

Важно е мястото, което ще изберете, да е добре осветено с обилна слънчева светлина, но не пряка. Изберете източен или западен перваз без пряко изложение.

Температура

Коледната звезда обича топлината. През зимата температурите не трябва да падат под 12 градуса, защото листата започват да пожълтяват и да окапват. Най-добре е температурите да са от порядъка на 18-20 през зимата.

Поливане

Поливането е умерено и задължително с вода със стайна температура. Поливайте редовно с малки количества вода.

Влажност

Влажността на въздуха е от значение, тъй като при прекомерно сух въздух коледната звезда завъжда най-различни болестотворни микроорганизми.

Почва

Почвата за коледната звезда трябва да е рохкава, богата на кислород. Добрият дренаж е от съществено значение, тъй като кореновата система на коледната звезда не понася задръжка на вода.

Торене

Добре е да се наторява с минерални торове на всеки 3 месеца. Младите коледни звезди се подхранват след първите 3 седмици.

Размножаване

Размножаването става чрез резници, взети от връхните клонки. Правилно е това да се прави през януари или през лятото, когато растението е в латентен период. Резниците се потапят в хладка вода, докато пуснат млечка. След това се вкореняват в много рохкава почва при температура от 20-22 градуса.

Когато пораснат се вкореняват в постоянна саксия.

Цъфтеж

Прословутият характерен цъфтеж на коледната звезда не се получава лесно. Растението трябва да се поставя на достатъчно тъмно място през по-голямата част от денонощието или средно по 14 часа. През деня не го лишавайте от светлина.

Започнете със затъмняването още от края на септември до края на ноември. Правете това всеки ден и горният слой листа ще стане яркочервен.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай