Зелено

Ехинокактус – симпатичен кръгъл кактус

Как да отглеждаме ехинокактуса?

10.02.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Кактусите са прекрасни растения. Те са обичани от мнозина любители на отглеждането на растения у дома, защото не изискват особени грижи.

Ехинокактусът е вид кактус, който е много привлекателен с кръглата си форма. Съществуват повече от 10 вида кълбовидни кактуси. В природата те стават наистина огромни. Ехинокактусът в домашни условия може да достигне диаметър около 40 см. Колкото повече пораства, толкова повече кълбото се издължава и започва да приема форма на цилиндър.

Ако бъде засаден на открито, ехинокактусът цъфти с малки цветчета. Ако се гледа в стайни условия и в саксия обаче това се случва много рядко, почти никога.

Местоположение и светлина

Ехинокактусът обича ярката светлина. Поставете го на добре огряно от слънцето място. Ако е на пряка светлина – още по-добре. Това важи целогодишно.

Температура

През топлите месеци е добре да изнасяте ехинокактуса на открито. Така се чувства най-добре. Най-подходящи за него са умерените температури. Не понася силните жеги, както и премръзването.

През лятото е добре температурата да не надвишава 25-28 градуса, а през зимата минимумът е около 8 градуса.

Поливане

Поливането е умерено до оскъдно. Ехинокактусът е сукулент, така че не се нуждае от особено поливане. През лятото поливайте умерено през няколко дни или ежедневно, но слабо. През зимата поливането се съкращава още.

Ехинокактусът издържа на сух въздух, тъй като е пустинно растение. Все пак можете да го оросявате от време на време в най-големите жеги.

Почва

Почвата, която можете да изберете за ехинокактуса е обикновена градинска почва. Може да я смесите с малко пясък и торф. Наторявайте през пролетта и лятото със смес за кактуси през 2-3 седмици.

Пресаждане и размножаване

Размножаването става чрез семена. А пресаждането се прави на всеки 1 или 2 години за младите ехинокактуси и през 4-5 за възрастните растения. Ако не сте сигурни дали е време за пресаждане, можете да познаете по подаващите се корени от дренажните дупчици на саксията.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай