Зелено

Хамедорея – домашна кичеста палма

Как да отглеждаме хамедореята?

10.03.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хамедореята е прекрасна малка палма, която е много подходяща за отглеждане в домашни условия. В саксия тя не надвишава повече от 1 метър височина. В дивата природа височината ѝ също е около метър и половина.

Хамедореята е кичеста и богата на зелени клонки палма, която ще краси дома, терасата или градината ви по всяко време на годината, тъй като е вечнозелена. Освен това тя цъфти още докато е младо растение, което допринася за приятната атмосфера, която хамедореята носи на дома.

Местоположение и светлина

Хамедореята не обича пряката слънчева светлина, затова е добре да я поставяте на достатъчно светло място, което обаче не е с директно греене. В летните горещини може да се наложи допълнително засенчване.

Температура

Родината на хамедореята е Южна Америка. Заради това тя обича умерени до по-високи температури. През зимата не трябва да падат под 15 градуса, а през лятото понася дори по-високи температури от 28 градуса.

Резките температурни колебания са неблагоприятни за хамедореята, затова трябва да се осигури помещение с плавно променящи се градуси.

Поливане

Поливането трябва да е умерено и ежедневно. Почвата не трябва да пресъхва, нито да подгизва, защото кореновата система на растението загива.

Почва

Хамедореята не е претенциозна към почвата. Достатъчно е тя да е обогатена градинска пръст и тя ще вирее добре. Най-подходящата смес е от торф, листовка и хумус – все богати на минерали съставки.

В началото на развитието на хамедореята е добре да се наторява всяка седмица за бърз растеж, особено в активния летен период.

Свързани статии

Пресаждане

Кореновата система на хамедореята е много богата и се разраства силно. Затова когато саксията отеснее, трябва да се пресади в по-широк съд.

Размножаване

Хамедореята се размножава чрез семена и разделяне на коренчетата. Отделят се младите храстчета от старите и се засаждат в обогатена почва.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай