Зелено

Трикове за свежи цветя у дома

Как да аранжираме букетите и как да ги запазим за по-дълго?

06.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домът винаги става по-красив с помощта на цветя. Цветните букети красят помещенията, правят ги по-ароматни, свежи и просторни. Настроението, което цветята дават на дома не може да се сравни с нищо друго.

Как да аранжирате цветята в дома си и как да ги накарате да останат свежи за по-дълго?

Отрежете стъблата на цветята правилно

Важно е да подрежете стъблата на цветята под ъгъл 45 градуса. Така хранителните вещества и кислородът от водата ще бъдат абсорбирани по-лесно, а и каналчетата на проводящата система на стъблото няма да се запушат, опирайки плътно в дъното на вазата.

Използвайте чаена чаша вместо ваза

Малките букетчета са много сладки. Можете да прихванете стъблата на цветята с дебела памучна връзка, като предварително сте ги подрязали.

Завързването ще ви помогне по-лесно да сменяте водата на цветята, а и късите стъбла помагат за по-лесното достигане на водата до цвета. Така той остава свеж за по-дълго.

Накарайте пъпките да се разтворят бързо

Това става като първо ги потопите в топла вода за известно време, а след това ги преместите в студена. Следва подрязване на стъблото по стандартния начин. След това отново потопете цветята в леденостудена вода за около 20 минути. Накрая ги прехвърлете във вода със стайна температура. Пъпките ще цъфнат много скоро.

Накарайте цветовете да останат свежи за по-дълго

Това става като към водата прибавите 1 чаена лъжичка водка и 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре, за да се разтворят съставките и потопете букета. Захарта подхранва, а водката пречиства водата от бактерии, убиващи цветята.

Снимки: istock

Коментирай