Зелено

Ахименес – разноцветната камбанка

Как да отглеждаме ахименеса?

20.05.2016г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Ахименес е красиво цвете, пренесено от Северна Америка. Подходящо е за отглеждане в стайни условия, но се чувства добре и в градината. Цветовете на ахименеса са много красиви и нежни. Наподобяват фуниевидни камбанки, които обикновено са обагрени в бяло, розово, лилаво, червено, жълто.

Местоположение и светлина

Пряката слънчева светлина не е подходяща за ахименеса. Но е важно мястото, на което ще го поставите да е много добре осветено.

Температура

Температурата трябва да е леко хладна до умерена. Ахименесът се чувства най-добре на температури от порядъка на 15-16 градуса. При високи градуси листата засъхват, а цветовете умират.

Поливане

През топлите летни месеци поливането е редовно и умерено. Особено важно е да не се пропуска поливане по време на активния период на цъфтеж. След окапването на листата цветето изпада в латентен период и поливането се свежда до минимум.

Влажност

Въздушната влажност се поддържа в умерени граници, което обаче не означава да пулверизирате ахименеса. Той не понася опръскване. Вместо това трябва да поставите саксията върху камъчета, а под тях да налеете вода в съда. Така ще се образува влага от изпаренията.

Почва

Най-подходящата почва за ахименеса е градинската пръст. Може да се смеси с равни части оборски тор, чимовка и пясък за добър дренаж. Наторявайте в края на лятото в активния период на растението.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването става чрез засаждане на грудки. Това се прави в края на зимата. Вече засадените растения се местят на тъмно и прохладно помещение след като преминат периода на цъфтежа.

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай
Свободно време