Зелено

Ацидантера – грациозна звездна гладиола

Как да отглеждаме ацидантерата?

31.05.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Ацидантерата е много красиво цвете, цъфтящо в нежни и ефирни цветове. Нарича се още звездна или абисинска гладиола. Принадлежи към семейство Ирисови (Перуникови). Родината ѝ са тропическите райони на Африка.

Цветовете на ацидантерата са най-ефектната част от растението. Те наподобяват звезда, откъдето идва и наименованието ѝ. Обикновено са обагрени в бяло като по средата около тичинките има тъмно оцветяване. Среща се още в кремаво, тъмночервено, пурпурно или светлорозово.

Местоположение и светлина

Ацидантерата обожава добре осветените места, защото има нужда от обилна светлина през целия ден. Поставете я на слънчево и добре огряно място в дома или на балкона.

Температура

Подходяща за ацидантерата температура е умерената. През летните месеци е добре да се поддържат около 20 градуса, в най-горещите дни и до 25. А през зимата градусите не трябва да падат под 10.

Поливане

Поливането, дори в активния период, е добре да е по-оскъдно и премерено. Ацидантерата не обича прекалено влажната почва и понася дори леко засушаване. След прецъфтяването поливането може да се преустанови напълно.

Почва

Подходящата почва за ацидантерата е глинестата и добре пропускливата. Тъй като ацидантерата е луковично растение, след прецъфтяването луковиците се прибират на тъмно и сухо място да презимуват.

Свързани статии

Наторяване

През 3-4 седмици се наторява с обикновен оборски тор. Подходящи са и минералните смеси за цъфтящи растения.

Размножаване

Размножаването става чрез разсаждане на млади луковици в ранна пролет.

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай