Зелено

Екзакум – бухнал храст с лилави цветове

Как да отглеждаме мъничкия храст у дома?

24.07.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Екзакумът е много красиво тропическо растение, най-често с лилави цветове. Това прекрасно цвете расте буйно и може да достигне около 30 см височина. Повече се разраства на ширина. Добива форма на пухкав храст.

Екзакумът произхожда от Африка и Азия. Листенцата му имат форма на сърца, дребни са и са наситенозелени. Цветовете са лилави на цвят и окичват цялото миниатюрно храстче.

Местоположение и светлина

Екзакумът не е особено капризен откъм условия за отглеждане. Необходима му е обаче много светлина и пряко огряване през по-голямата част на деня. Важно е да е добре огрян от всички страни. Ако има недостиг на светлина, екзакумът ще започне да расте на височина и ще изгуби кръглата си пищна форма.

Температура

Умерената температура е най-подходяща за екзакума. Той обича градусите да са в рамките на 20-25 през пролетта и лятото. През зимата екзакумът издържа и доста по-ниски градуси, дори под нулата.

Поливане

През лятото поливането е често и обилно, а през неактивния период в студените месеци поливането се разрежда. Екзакумът обича високата влажност, затова е препоръчително да се пръскат листата, особено през лятото. Ако растението е цъфнало е добре да внимавате да не опръскате цветовете.

Затова можете да осигурите висока влажност като поставите саксията върху съд с вода. Така изпаренията ще повишат влажността на въздуха в близост до екзакума.

Почва

Важно е почвата да е лека и рехава. Не се препоръчват тежките песъчливи или глинести почви. Пясък се слага, но малко, за да осигурява добър дренаж при активното поливане през лятото.

Обогатявайте с обикновен оборски тор, защото екзакумът обича подхранените почви.

Размножаване

Най-добре екзакумът се размножава чрез семена. Възможно е и размножаване чрез резници, взети от стъблата на възрастното растение. Поставят се в съд с вода или в мокър пясък, докато пуснат корени. След това се вкореняват в почвения субстрат.

Ако изберете да размножите екзакума си чрез семена е важно да ги посеете още през февруари. Осигурете им обилна светлина. Не ги втъквайте прекалено надълбоко в почвата. По-скоро ги поръсете обилно с почва, но на плитко. След покълването се пресаждат в по-голяма саксия.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай