Зелено

Върбинка или вербена – най-лъчезарното балконско цвете

Как да отглеждаме върбинката?

11.08.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Върбинката е едно от най-цветните и красиви балконски цветя. Латинското ѝ наименование е Verbena. Произхожда от Южна и Централна Америка. Цъфти с невероятно красиви и ярки тонове. Среща се в бяло, червено, розово, лилаво, синьо, както и в смесени цветове.

Цветовете ѝ образуват хубави едри туфи. Листата са дребни, назъбени и леко издължени. Растението се развива бавно. Подходящо е за балконски саксии, алпинеуми, кашпи и висящи сандъчета.

На височина не достига повече от 25 сантиметра, което прави върбинката чудесна за отглеждане у дома. Цъфтежът ѝ продължава от пролетта до есента.

Местоположение и светлина

Възможно най-добре огряното място в дома ви е и най-подходящо за върбинката. Тя обича обилна светлина през повечето време. Важно е мястото да е защитено от течение, защото това спира цъфтежа.

През лятото саксиите задължително се изнасят навън. Така растението се чувства най-добре.

Поливане

Върбинката има нужда от обилно и редовно поливане. Важно е само да не се прекалява с водата, защото почвата и кореновата система започват да гният.

Почва

Ето защо почвата трябва да е с добър дренаж и да не задържа никаква излишна влага. Подходяща е сместа от малко пясък, градинска пръст, обогатена с хумус. Наторяване не е задължително, но може да се прилагат подхранващи смеси за балконски цъфтящи растения веднъж на две седмици.

Температура

Умерената температура е най-подходяща за върбинката. Тя понася и по-екстремни градуси през зимата, но е важно да бъде поставена на светло и проветриво място.

Размножаване

Възможно е размножаване както със семена, така и с резници. Покълването на семената отнема повече време. Засяват се в края на зимата или в началото на пролетта. Поставят се в малки саксийки с торф, след което се засаждат в големи постоянни саксии чак след порастването им до няколко сантиметра.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай