Зелено

Опунция или бодлива круша

Как да отглеждаме опунцията?

24.08.2016г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опунцията е един от най-красивите видове кактуси. Наричат я още бодлива круша заради плодовете, които дава. Те са вкусни, пълни с ядливи семки, които са много богати на витамин С и фибри. Ето защо влизат в състава на редица скъпи козметични продукти. 

Родината на опунцията е Мексико. Тя е пренесена в Европа, Азия и Австралия по време на откривателските мисии в средните векове. Ето как днес тя се среща в Гърция, Испания, Южна Италия, Франция и дори Индия. На някои места тя се е разпространила твърде бързо като се е превърнала в истинска заплаха за местната флора. 



Тъй като опунцията е издръжлива на студове тя вирее успешно и у нас, включително в Северна България. В сърцевината на месестите ѝ листа се намира гел, подобен на този в алое вера, което я прави чудесен помощник в лечението на различни кожни проблеми и наранявания. 

При подходящи условия и грижи опунцията цъфти с красиви жълто-оранжеви цветове, които след това дават и полезните плодове. 

Местоположение и светлина

Опунцията се нуждае от слънчево греене през целия ден. Затова поставете я на пряко огряно от слънцето място. Ако се отглежда на открито в градината може да достигне завидна височина. 



Поливане

Полива се редовно през лятото, за да цъфти по-обилно и да даде плодове. През зимата поливането се спира напълно. 

Температура

Опунцията вирее в горещи и сухи райони, така че издържа невероятни жеги. През зимата е важно да не се допуска застудяване под 5 до 10 градуса. 



Почва

Подходящата почва за опунцията е тази, богата на торф и едър пясък. Пресажда се всяка година в нова почва в съотношение 2:1 в полза на торфа. 


Свързани статии

Размножаване

От ствола на възрастното растение се отделят резници, които се поставят на сухо за около две седмици. Така се подготвят за засаждането, което става в смес от едър пясък и мокър чакъл. Отначало не се излагат на слънце. След като пуснат корени се засаждат в постоянни саксии. 

Забележка: Не пипайте листата и плодовете на опунцията с ръце. По тях има бодли, които лесно влизат в кожата, но не излзат без лекарска намеса. Консумацията на плодовете става след щателно обелване на кожата и бодлите. 

Снимки: istock

Коментирай