Зелено

Пилея – интересна със своите красиви листенца

Как да отглеждаме пилеята?

26.01.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пилеята е много интересно растение, което е забележително заради листата си, не заради цветовете. Тя е тропическо растение, което вирее много добре у нас, както в стайни помещения, така и в градина. Пилеята е едно от най-непретенциозните растения, гледа се лесно и е много атрактивна.

Листенцата ѝ са мъхести и обагрени в различни нюанси на зеленото. Обикновено има ивичести шарки, а по ръбчетата на листенцата има цветен контур.

Местоположение и светлина

Подходящи за пилеята места са полусенчестите кътчета. Пряката светлина не ѝ понася особено добре, въпреки че ще я преживее. Ако е твърде тъмно цветовете на листенцата ѝ също ще се повлияят негативно и ще избледнеят. Мястото, което ще изберете трябва да е добре защитено от течения. Проветрявайте често, за да влиза чист въздух.

Поливане

Пилеята е тропическо растение, съответно обича влагата. Не е добре обаче да я пръскате директно. По-добре я поставете върху чинийка, пълна с вода. През зимата задължително овлажнявайте въздуха, защото изкуственото отопляване изтощава растението.

Свързани статии

Температура

Добре е температурата за пилеята да е в умерения диапазон. Растението понася и горещини, а през зимата трябва да му се осигурят минимум 13 градуса, не по-малко.

Почва

Пилеята не е претенциозна откъм почва. Вирее добре в подобаващо дренирана почва, влага не е препоръчително да се задържа. Градинската почва е подходяща, примесена с малко пясък.

Размножаване

Най-лесно пилеята се размножава чрез вкореняване на издънки. Те се засаждат в новата почвена смес между април и май. Преди това се поставят в чаша вода или мокър пясък, ако не са пуснали достатъчно големи коренови мустачета.

Снимки: iStock

Коментирай