Зелено

Клеоме – цветето паяк

Как да отглеждаме клеоме?

18.03.2017г. / 14 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Клеоме е много красиво и интересно растение с още по-впечатляващи цветове. Заради тяхната особена форма и тичинките като стърчащи пипалца цветето се нарича още цвете паяк.

Родината на клеомето е Южна Америка и по-специално пустинните ѝ райони. Отглежда се много лесно, защото е свикнало на сурови условия. Обикновено е достатъчно да се посади веднъж, а всяка следваща година то само се развива.

Може да достигне височина над метър, която го прави идеално за оградни декорации. Клеомето цъфти в лилави, бели, розови и червени цветове от началото на пролетта чак до есента. Затова е и любимо градинско цвете на много любители градинари.

Местоположение и светлина

Клеоме обожава пряката слънчева светлина. Осигурете му най-добре огряното място в дома или градината. Важно е да е защитено от течения.

Поливане

Поливането на клеомето не трябва да е обилно. Трябва да се има предвид, че то идва от сухи пустинни райони, което предполага по-умерено поливане, дори през топлите месеци. Дори да оставите почвата му да се засуши, няма страшно.

Почва

Клеоме няма особени претенции към почвата. Вирее чудесно в обикновена градинска почва. Важно е тя да е добре дренирана, да не задържа влага, която да предизвиква гниене на кореновата система, както и да е добре аерирана.

Наторявайте през няколко седмици с минерални торове за цъфтящи растения.

Свързани статии

Температура

Клеоме обича топлината, но вирее успешно и на умерени температури. През зимата не е добре да измръзва.

Размножаване

Клеоме се размножава лесно, когато е засадено в градина. Достатъчно е да го засадите първия път, след това то само пониква всяка пролет. Иначе засаждането в саксия е възможно както чрез семена, така и чрез резници, взети през пролетта и поставени в мокър пясък или чаша с вода, докато пуснат коренчета.

Снимки: iStock

Коментирай