Зелено

Вистерия или глициния – увивна красавица с прелестни цветове

Изящна и красива

25.07.2017г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Вистерията е прекрасно пълзящо растение с още по-невероятни цветове. Родината ѝ е Източна Азия. В Япония е на особена почит. Там се провежда и ежегоден фестивал на вистерията, привличащ стотици туристи.

Другото име на вистерията е глициния. На височина тя достига около 5 метра. Това я прави чудесна за украса на балкони и тераси, дори на втори етажи.

Цветовете на вистерията са предимно лилави. Срещат се и бели, сини и бледорозови разцветки. Листата са много светло зелени и продълговати. Стъблото наподобява това на лозата.

Фритилария – красива камбанка

При спазване на добри грижи вистерията живее много добре и в домашни условия, стига да ѝ е осигурено достатъчно място и светлина.

Местоположение и светлина

Глицинията обожава светлината. Хубаво е да се отглежда на добре осветено от пряка светлина място. Ако я отглеждате у дома, южните прозорци и тераси са най-подходящи.

Температура

През зимата е важно да не премръзне. Добре е градусите да не падат под 7-8. С идването на пролетта е препоръчително температурата да се покачи плавно, за да не се шокира растението прекалено много и да свикне със затоплянето. През лятото оптималната температура трябва да е около 25 до 28 градуса.

Минивърба за дома и градината

Поливане

Поливането е умерено през топлите месеци. Трябва да се внимава да не се преполее, за да не подгизва почвата. Излишната вода действа лошо на вистерията. През зимата се полива рядко и по малко.

Свързани статии

Влажност на въздуха

През лятото вистерията предпочита по-висока влажност. Листата на растението се пулверизират през няколко дни.

Почва

Вистерията предпочита градинска почва, примесена с малко глина, хумус, листовка и пясък за дренаж. Обогатявайте с оборски тор през няколко седмици.

Пресаждане

Пресаждането също трябва да става в обогатена почва с изброените компоненти. Добре е да се пресажда всяка година в по-широк съд, особено ако вистерията ви е образувала млади фиданки. Размножаването става чрез засаждане на филизи и резници в ранна пролет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време