Зелено

Кротон – ярка окраска и настроение вкъщи

Как да отглеждаме кротона

20.01.2018г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте се спрели на кротон за украса на первазите вкъщи, няма да сгрешите. Превъзходната му ярка окраска е радост за окото, стига обаче да се справите с нея.

Кротонът е много красиво растение с обагрени във всякакви цветове листа. Дори не му е нужен цъфтеж, за да ви зарадва. Естествено обагрените му листа са достатъчни.


Проблемът е, че кротонът е изключително капризен. Ако не успеете да му угодите, красивите му листа могат да окапят за по-малко от ден.

Кензия – най-обичаната палма

Родината на кротона е Полинезия, Цейлон и Индия. Там той се среща в дивата природа. Култивиран за отглеждане в домашни условия е само вида Codiaeum variegatum pictum.

Въпреки че отглежданите в домашни условия кротони са само от този вид, разнообразието им е много богато.

Местоположение и светлина

Кротонът предпочита пряко огряване. Подходящи са източните и западните первази.

Поливане

От ранна пролет до късна есен кротонът се полива обилно. В студените месеци поливането се намалява. Почвата не трябва да изсъхва напълно, а да е само леко засъхнала. Това е ориентирът.

Влажност

Тъй като кротонът идва от тропическите райони е важно въздухът да е с висока влажност. През пролетта и лятото пулверизирайте въздуха около растението. Можете да поставите саксията върху чинийка с вода. Опръскването трябва да се прави всеки ден.

Как да отглеждаме руселията

Свързани статии

Температура

Подходящата температура за кротона е по-високата. През лятото понася жеги, но не сух въздух. През зимата градусите в помещението не трябва да падат под 16. Да се държи далече от отоплителни уреди, които допълнително пресушават въздуха около растението.

Пресаждане

Кротонът не обича пресаждането. То трябва да се прави само при необходимост, когато саксията е твърде отесняла за растението. Прави се през пролетта. Новата саксия не трябва да е прекалено голяма.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време