Цветя

Драцена – изящна тропическа красота

Как да отглеждаме драцената у дома?

09.01.2015г. / 12 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Драцената е забележителен екзотичен вид растение. Съществуват много различни видове драцена. Всички те са ефектни и имат изключително атрактивна окраска, въпреки че не цъфтят.

Много хора ги оприличават на палма заради характерно разклоняващото се стъбло. Освен това драцената е изключително издръжлива, подобно на палмата. Не изисква особени грижи и се отглежда лесно. Нарича се още драконово дърво.

Температура


По същество тя е тропическо растение, което понася без проблем минимална температура от 18 градуса, което я прави идеална за домашно отглеждане през цялата година. В летните месеци е добре температурата да не надвишава 27 градуса.

Светлина


Екземплярите с пъстри листа се нуждаят от повече светлина, за да не загубят окраската си. Добре е обаче светлината да не е съвсем пряка. Поставете драцената зад щори или перде, което да предотвратява изсъхването на листата.

През зимата можете да държите драцената и на перваза, тъй като светлината в този период на годината не е толкова интензивна.

Поливане


По време на активния растеж драцената има нужда от повече поливане. Поддържайте почвата мокра, но не подгизнала, за да не загние кореновата система. През зимата поливането се свежда до веднъж седмично. През лятото – не повече от 2 пъти в седмицата.

Свързани статии

Драцената обича висока влажност, така че е добре и да пръскате листата с пулверизатор.

Торене

Драцената се тори 4 пъти годишно. Ако е току-що купена и пресадена, няма нужда да я подхранвате, но през 3-4 месеца е добре да се прибавят свежи торове към пръстта.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай