Цветя

Крехка и нежна фрезия – как да я отглеждаме?

Красотата на Южна Африка, огряваща дома и градината ви

21.01.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Фрезията е една от най-красивите и нежни представителки на света на цветята. Скоро идва времето за нейния цъфтеж фрезията е в разцвета си през февруари.

Багрите й са прекрасни и в най-различни нюанси от бяло през жълто чак до лилаво. Среща се и в бледосиньо и оранжево.

Родината й е Южна Африка. Заради красотата и изяществото си често е наричана принцеса. Фрезията е ароматна и много кичеста. Това красиво цвете носи послание на младост, свежест, нежност, елегантност и изтънченост.

Почва


Като начало засадете фрезията в подходяща за нея почва. Тя обича торфени смеси, които да са много добре дренирани. Може да се добави малко количество пясък към торфената смес. Внимавайте почвата да не е с прекалена киселинност или с високо съдържание на сол.

Торене

Почвата на фрезията трябва да се тори с оборски тор на всеки 2-3 седмици. Но дори да торите през по-голям интервал, няма да е проблем.

Светлина


Фрезията е много капризна откъм светлина. Отглежда се на непряка светлина, но все пак в осветено пространство. Ако отглеждате фрезията си навън се постарайте да е на полусянка.

Температура


Температурата в помещението не трябва да пада под 12-16 градуса през зимата. С появата на пъпките градусите трябва да се повишат на 18.

Свързани статии

Поливане

Нежната красавица се полива умерено. В никакъв случай не се преполива обилно, нито се оставя с твърде суха почва. Много е важно почвата да се отцежда добре.

Размножаване

Най-разпространените начини за размножаване на фрезията са чрез семена или луковици. Луковиците се засаждат през май като през август излизат първите стръкове. В този период е необходимо ежедневно поливане и подхранване.

Семената се засаждат през януари. Покълват много бързо – между 14 и 21 дни.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
nito moga da si pozvolia , nito imam kak da gledam cvetia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар