Цветя

Латинка – слънчева и усмихната

Как да отглеждаме латинката?

03.02.2015г. / 10 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Латинката е много красиво, разноцветно цъфтящо растение, често срещано по паркове, градини и тераси на жилищни кооперации.

Нейната родина е Латинска Америка. Съществуват над 50 вида латинки, някои от които са едногодишни видове.

Свързани статии

Латинката е изключително непретенциозна, което я прави идеална за отглеждане в дома и градината. Цъфти през пролетта, чак до края на лятото. У нас се отглеждат предимно едногодишни латинки, защото единственото, което им пречи са зимните условия, ако са засадени навън.

Цветовете варират – има жълти, бели, червени, розови, лилави латинки.

Температура

Латинката е непретенциозна, но все пак не е добре да я оставяте на студено. Латинката е топлолюбиво растение. Не допускайте температурата на помещението да падне под 14 градуса.

Осветление


Латинката понася пряка светлина. Спокойно можете да я поставите на огряно и добре осветено място. В никакъв случай не я слагайте на пълна сянка.

Поливане

Поливайте от време на време. Латинката не изисква особено редовно поливане. Важно е да не оставяте почвата да изсъхне прекалено, както и да не подгизва. Най-добре поливайте през 2-3 дни.

Торене

Ако не ви се занимава да торите латинката, не е нужно да го правите. Тя не понася особено много торенето, така че няма да имате проблем и да я оставите с обикновена почва, смесена с малко торфена смес.

Пресаждане


Засяването на семената става през април. Оставете саксията на добре осветено място, което винаги да е огрято от слънцето. Не я местете. Не премествайте почвата със семената от една саксия в друга, защото така можете да повредите коренището.

Коментирай