Цветя

Цинерария – познато цвете с непознато име

Как да отглеждаме цинерарията

08.02.2015г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Цинерарията е прекрасно цвете. То е може би едно от най-красивите декоративно-цъфтящи саксийни и градински растения, разпространени у нас!

Вероятно повечето от вас са го виждали някъде по паркове, градинки или балкони, но не са запознати с наименованието му и начина на отглеждане.

Цинерарията е закачливо малко цвете, цъфтящо в купести туфи в най-различни цветови нюанси. Можете да го срещнете в розово, лилаво, синьо, червено, бяло, както и в смесени разцветки.

Цветовете са едри, разположени пирамидално. Цъфтежът е от януари до края на април. Точно затова цинерарията е много обичана от общинските градинари, защото е чудесна украса за града през зимата, когато почти нищо не вирее.

Родината на цинерарията е Африка, както и южните части на Европа. Много често можете да я срещнете в южните италиански градове и на остров Крит.

Листата на цинерарията са гъсто разположени, тъмнозелени и покрити с нежни власинки. Те също като цветовете могат да преливат в два нюанса на зеленото.

Разположение


Цинерарията не обича твърде пряката светлина. Най-доброто място за нея е сенчесто или полусенчесто. Така тя ще цъфти най-продължително и най-богато. В най-добрия случай така ще удължите цъфтежа с до месец.

Температура

Осигурете температура в диапазона между 18 и 21 градуса. Това също помага за удължаването на периода на цъфтене.

Влажност


Цинерарията обича влажния въздух, затова е добре да пръскате листата често с вода. За най-добър ефект пулверизирайте листата и засенчвайте. Влажността на почвата също трябва да е постоянна, но не допускайте прекалено киснене във вода, за да не загние растението и кореновата му система.

Свързани статии

Поливане

Важно е да не се преполива, но и да не се оставя да изсъхне. През зимата цинерарията се полива обилно ежедневно, а през лятото е достатъчно да я поливате през ден-два.

Почва и торене

Красивата цинерария обича песъчлива почва. Добре е да се наторява през 20-30 днис течни торове за декоративно-цъфтящи растения.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай