Цветя

Азарина – свежо увивно украшение

Как да отглеждаме азарината?

16.02.2015г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Наближава сезонът за засаждането на градинските растения. Азарината е едно от тях. Родината й е Северна Америка. У нас се среща като увивно и пълзящо едногодишно растение.

Азарината е много красиво и нежно цвете, цъфтящо предимно в лилави, розови и жълти цветове. Листата на някои видове са мъхести и месести, при повечето преобладава тъмнозеленият цвят.

Местоположение


Посадете азарината на полусенчесто до слънчево място. Не е добре да бъде изцяло на пряка слънчева светлина, защото ще изсъхне. Растението не обича ветровито място, така че избягвайте да я садите там, където ще е на течение.

Все пак мястото, което ще изберете трябва да е проветриво. През лятото можете да оставите азарината на балкона. През зимата е добре да е прибрана вътре и температурите да не спадат под критичните за нея 13 градуса.

Поливане

 

Свързани статии

Поливането трябва да е изключително оскъдно. Не е нужно да поливате азарината всеки ден. Важно е само пръстта да не изсъхва прекалено. Торете на всеки две седмици с течни торове.

Размножаване

Размножаването става от март до април чрез семена. Младите растения трябва да се подрязват, за да избуят по-бързо. Така стават по-красиви и кичести.

Когато засаждате семената, постарайте се да ги отделите на около 50 см едно от друго, за да имат достатъчно място.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай