Цветя

Кливия – свеж африкански полъх

Как да отглеждаме кливията?

18.02.2015г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Кливията е изключително нежно цвете, цъфтящо предимно в оранжево-червената гама. Произходът й се корени някъде в далечна Южна Африка.

Свързани статии

На височина цветето не надвишава 50-60 см. Листата на кливията са тъмнозелени, дълги и твърди. Цъфти в периода от февруари до юни. При подходящи условия цъфтежът може и да продължи малко по-дълго.

Ако първите цветове прецъфтят бързо не се притеснявайте – ще се появят нови. Това осигурява по-продължителен цъфтеж. Срещат се и жълто цъфтящи разновидности, както и кремави сортове.

Местоположение


Кливията е много капризна по отношение на мястото. Ако веднъж сте избрали къде да я позиционирате, не я местете, защото може да посърне. Ако я преместите по време на активния цъфтеж, това може да го прекъсне рязко.

Светлина


Не излагайте кливията на пряка слънчева светлина. Подходящо място е сенчестото или полусенчесто с не по-висока от 15 градуса температура. Кливията не обича горещината и прекомерната влага.

Поливане

Добре е да се поддържа умерена влажност на почвата. Въздухът е добре да е с по-скоро ниска влажност. Не поливайте твърде много цветето, защото загнива. Достатъчно е да го поливате всеки ден по малко или през ден, но с малко по-голямо количество вода.

Торене


Кливията се тори през 3-4 седмици с минерални или течни торове.

Размножаване

Кливията се размножава чрез издънки. Отделете младите издънки след цъфтежа на майчиното растение. Важно е издънката да е пуснала собствени корени, преди да я посадите.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати