Цветя

Петуния – феята на градинските цветя

Как да отглеждаме петунията?

19.02.2015г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Петунията е едногодишно красиво цвете, изключително подходящо за отглеждане на балкона. Странното при него е, че е от семейство Картофови, което надали би хрумнало на повечето хора, гледайки нежните му цветове.

Свързани статии

Родината на петунията е Южна Америка. Традиционно тя краси парковете и градините у нас. Цветовете й са много атрактивни. Петунията цъфти в изключително богата от цветове гама – от бяло, през жълто, до всички нюанси на червеното и дори синьо-лилаво.

Петунията цъфти от май до късна есен. Притежателите на красивото цвете ще се радват на обилен цъфтеж и красота на балкона или в градината си дълго време.

Местоположение


Петунията няма особени претенции относно местоположението. Можете да я сложите на осветено място. Петунията понася пряка светлина, както и полусянка. Не е капризна и по отношение на ветровитостта на избраното място.

Поливане


Петунията не обича преполиване. Достатъчно е да я полеете обилно веднъж седмично и ще ви се отблагодари с кичест цъфтеж. В горещите летни периоди можете да поливате малко по-често, но не прекалено.

Почва и торене


Петунията не проявява особени претенции и към почвата. Обикновена почвена смес за градински цветя ще направи петунията ви да вирее прекрасно. Няма нужда от особено подхранване. Можете веднъж-два пъти да допълните с малко минерални торове или течен тор, но не прекалявайте.

Температура


Петунията вирее при температура между 15 и 28 градуса. Но дори температурите да се покачат още през лятото, това няма да й попречи да цъфти и да краси балкона или градината ви.

Размножаване


Размножаването става най-вече чрез семена. Хубаво е семената да бъдат предварително отделени в сандъчета, докато покълнат. След това младите растения се пресаждат в постоянните им саксии.

Посяването на семената става в периода януари – април. Затова, ако сте избрали петуния, посейте я още сега!

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време