Цветя

Гладиолата – многоцветна прелест

Как да отглеждаме гладиолата?

27.02.2015г. / 13 46ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Гладиолите са много разпространени цветя у нас. Те са изключително красиви и цветни. Цъфтят в най-разнообразни нюанси и красят градината и дома ви с нежност и изящество.

Гладиолата расте с издължено и стройно стъбло. Цветовете й са разположени по дължината на стъблото, а листата са тънки, удължени и тъмнозелени.

Това прекрасно цвете се среща в северните райони на Африка, Средиземноморието и пустинята Сахара. Познати са много видове гладиоли.

Кога се засажда гладиолата?


Гладиолата се засажда преди юни чрез луковици. Започнете със засаждането през април. Добре е да избирате по-малки луковици, защото най-едрите цъфтят с неособено добри цветове.

Свързани статии

Преди да поставите луковицата в пръстта премахнете най-горния слой люспи. Луковицата се поставя с израстъците нагоре.

Почва

Почвата е песъчлива и леко влажна. Най-подходящи са добре дренираните почви, които поемат повече влага.

Гладиолата трябва да се наторява от време на време с оборски тор. Най-добре е това да става през есента.

Поливане


Гладиолите се поливат ежедневно и обилно като се внимава водата да не се задържа в саксията или кашпата. Задължително трябва съдовете да са добре дренирани.

Ако гладиолите са засадени в земята, тя трябва да е богато дренирана с камъни.

Температура

В никакъв случай температурата не трябва да пада под 0 градуса. През летния сезон гладиолите търпят температури до 28-30 градуса.

Размножаване


Размножаването става отново чрез луковици. Гладиолите са многогодишни растения, така че луковиците покълват повече от един път. Понякога се налага да изваждате от почвата старите луковици и да поставяте новообразувалите се дъщерни такива. Те дават цвят на следващата пролет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай