Цветя

Кана – тропическо вълшебство у дома

Как да отглеждаме каната?

09.03.2015г. / 16 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ако не сте чували за цветето кана ви предлагаме да се запознаете с него. Не бъркайте името му с предмета кана. Латинското наименование на тропическото растение е Canna и идва от Централна и Южна Америка.

Ботаническото наименование на каната произлиза от гръцкото „kanna“ и означава тръстика. Името му е дадено, защото стъблата на растението са кухи, подобно на тези на тръстиката.

Каните са тревисти растения с много големи и жилави коренища. Листата им са много големи и са в различни нюанси на зеленото, а цветовете са ярки и многоцветни.

Хубавото на каната е, че цъфти продължително и е много устойчива на жега. Прекалено високите температури и жаркото слънце не могат да я убият толкова лесно.

Свързани статии

Каната цъфти в богата палитра от цветове – оранжево, червено, бяло, жълто, розово, бежово, а доста често цветовете са смесени.

Местоположение

Както стана ясно, каната обича слънцето, така че не се притеснявайте да я поставите на добре осветено място. Липсата на светлина пречи на цъфтежа и прекратява развитието на растението.

Поливане


Каната трябва да се полива редовно и обилно. Важно е обаче да се осигури добър дренаж, защото задържането на влага унищожава коренището. В резултат цветето загнива.

Почва и торене

Почвата трябва да е влагопропусклива и добре подхранена с минерални вещества. Можете да торите каната с оборски тор. Той ще подхрани растението и ще го провокира да цъфти по-обилно.

Забележка: В никакъв случай не засаждайте каната в глинеста почва. Ако нямате друга възможност, добавете пясък към глинестата почва за баланс.

Размножаване

Каната се размножава чрез разделяне на коренището. Най-добре е това да стане през февруари. От голямо значение е при разделянето на коренищата да се разделят по такъв начин, че на всяко ново коренище да се пада по една възобновителна пъпка.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )