Цветя

Акалифа или котешка опашка

Как да отглеждаме акалифата?

18.03.2015г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Акалифата е много красиво и познато по форма и цъфтеж растение, но името му надали се знае от мнозина.

Родината на това прекрасно и интересно цвете е Индия. Среща се още в Югоизточна Азия, Австралия и Полинезия. Познати са над 400 вида.

У нас най-разпространен е видът, познат като котешка опашка.

Всички видове на това красиво цвете са бързорастящи, така че ако решите да си го засадите, няма да чакате прекалено много, преди да ви зарадва с цвят.

Цъфтежът настъпва между февруари и ноември. Чудната акалифа ще ви радва с интересни цветове почти през цялата година.

Местоположение


Акалифата обича топлината. Поставете я или я засадете на добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина.

Свързани статии

Поливане

Акалифата обича влагата. Почвата трябва да е непрекъснато добре овлажнена, без да е подгизнала. Добрият дренаж е задължителен. Поставете саксията върху камъчета. Камъчета могат да бъдат подредени и на дъното на саксията, преди поставяне на почвата.

През лятото се полива всеки ден, но не твърде обилно. В топлите дни задължително се пулверизира през ден.

През зимата поливането се разрежда – може и през ден с по-оскъдна струя. Не допускайте пресушаване на почвата и листата заради отоплителни уреди. Добре е температурата в помещението да не надвишава 25 градуса. Минимумът е 15 градуса.

Пресаждане


Добре е всяка пролет да пресаждате растението в нова саксия с обогатена почва. По-старите растения подрязвайте преди новия цъфтеж.

Размножаване

Размножаването става чрез резници през пролетта. Новите резници се поставят във вода или влажен пясък. Добре е пясъкът да бъде примесен с торф. Температурата не трябва да е по-ниска от 20 градуса.

Задължително е резниците да бъдат добре овлажнени. За целта поставете съда в голям буркан, например, който да похлупите с кърпа или парцалче, за да може растението да диша. Така се осигурява по-висока влажност.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай