Цветя

Ехмея – причудлива и огнена

Как да отглеждаме ехмеята?

31.03.2015г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ехмеята е едно удивително и интересно цвете. Тя е от семейство Бромелиеви. Родината й е Южна и Централна Америка. Съществуват много видове ехмеи, повечето обитаващи тропичните и субтропичните райони.

По нашите ширини също вирее това прекрасно цвете. То е с много интересна структура. Цветовете му варират от сини, до розови, червени и виолетови.

Местоположение


Ехмеята е светлолюбива. Въпреки това не е добре да се излага на пряка слънчева светлина през целия ден. Това се допуска за кратко в сутрешните часове.

Свързани статии

Най-добре е да е поставена на източен или югоизточен перваз.

Температура

Температурата не трябва да пада под 18 градуса в помещението, в което отглеждате ехмеята. Хубаво е през цялата година да се поддържат приблизително еднакви градуси.

Поливане

Ехмеята предпочита престояла вода, дехлорирана. Също така не е добре да е студена – стайната температура на водата е за предпочитане.

В активния период на цъфтеж поддържайте пръстта в саксията непрекъснато влажна, но не твърде мокра, за да не загние кореновата система. След прецъфтяването поливането става по-оскъдно.

Важно: Поливайте ехмеята в розетката, а не в пръстта!

През летните месеци е добре листата да се пулверизират, за да се увеличи влажността.

Торене

През пролетта е добре да се тори с минерални торове 2 пъти месечно. През останалото време не е необходимо толкова често наторяване.

Размножаване

След прецъфтяване на розетката в дъното й трябва да се появят малки пъпки. Когато тези пъпки достигнат половината от височината на майчиното стъбло се отделят и пресаждат в нова саксия.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай