Цветя

Флокс – красивото цвете с извънземното име

Как да отглеждаме флокс?

12.04.2015г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Нежният и красив флокс е цветно растение, подходящо както за дома, така и за градината. Известни са над 60 вида, като у нас най-разпространени са многогодишните.

Флоксът достига височина около 70-80 см. Цветовете му са равномерни, разположени гъсто. Когато е цъфнал, флоксът прилича на голяма цветна купчинка.

Нюансите, в които цъфти цветето варират от бяло, през бледорозово, червено, лилаво в зависимост от сорта.

Местоположение


Мястото, на което ще отглеждате флокса, трябва да е защитено от течение, както и да е умерено осветено. Пряката светлина изгаря листата на цветето, но и прекалената сянка не е подходяща.

Почва

Подходящата почва за флокса трябва да е богата на хранителни вещества, рохкава и добре окопана. Дръжте я умерено влажна и никога не я оставяйте да пресъхне.

Поливане

Свързани статии

Поливането е умерено. Добре е да поливате всеки ден в немного големи количества. Пресъхването на почвата не е препоръчително. Добре е саксията да е дренирана, за да не се задържа влага, която да предизвика загниване.

Засаждане

Флоксът се засажда през март или април. Цъфти през май, юни и юли. Размножаването може да стане чрез семена или чрез разделяне на коренища. Вкореняване чрез стъблени резници също е добър начин за разсаждане.

Растенията се прихващат бързо като след това е добре да се засадят на разстояние между 40 и 60 см едно от друго, ако са в градина.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай